Гърция изгражда "чисти" централи с мощността на две АЕЦ

Гърция се готви да проведе обществен търг за 2,6 гигавата проекти за възобновяеми източници на енергия, за да привлече инвестиции и да повиши използване на чиста енергия в страната, предава Bloomberg.

"От сега нататък производството на възобновяема енергия и цените ѝ ще бъдат определяни от конкурентни търгове", заяви министърът на енергетиката Йоргос Статакис. Това "би трябвало да окуражи инвестиции във възобновяема енергия от между 2,5 и 3 милиарда евро, особено във вятърни ферми".

Правителството публикува окончателните разпоредби за търговете. Първият ще се проведе в началото на месец юли т.г. и чрез него ще бъдат раздадени разрешителни за изграждането на 300 мегавата проекти за генериране на електричество от вятър и 300 мегавата от соларни фотоволтаици. Промяната от входни тарифи към аукциони следва по-голямата част от пазара.

"Има особено голям интерес от установени играчи на пазара за вятърна енергия, но има и интерес от чуждестранни инвеститори", посочва Димитрис Асимакис, партньор в Norton Rose Fulbright LLP, правна компания, която съветва компании, които искат да инвестират в сектора.Гърция е добре позната със множеството си слънчеви дни, което задвижва и туристическата индустрия, но има и ресурс за вятърни ферми. Както всички страни-членки на ЕС, Атина трябва да използва за поне 18% от нужното си електричество възобновяеми източници до 2020.

Държавата ще раздава на търгове проекти за по 300 мегавата всяка година от 2018 до 2020 година, а през 2019 година и два проекта от по 400 мегавата. Общият капацитет трябва да достигне 2,6 гигавата - или колкото два ядрени реактора.

Търгът през юли ще бъде отворен за вятърни проекти между 3 и 50 мегавата и соларни в две категории - под 1 мегават и между 1 и 20 мегавата.

Вероятно Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие ще дават кредити за проектите.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини