Министърът на младежта и спорта притеснен от законопроекта на Симеонов за хазарта

Предвидените промени в закона, които ще засегнат спортния тотализатор притесниха министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той е разтревожен за спортния тотализатор. Кралев коментира предложените промени в Закона за хазарта по време съвместна пресконференция с Българския футболен съюз и Българския спортен тотализатор. На пресконференцията бе обявено партньорството между трите институции.

"Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в закона и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед", заяви мин. Кралев.

Той изтъкна, че е прочел изключително внимателно аргументите на спортните федерации, на спортисти, на политици и на гражданите в социалните мрежи.

"В интерес на истината съм малко изненадан, че всички коментират основно последиците върху частния сектор. Като че ли се забравя фактът, че Българският спортен тотализатор е най-големият спомоществовател на българския спорт", каза Кралев.

Тазгодишният бюджет на спортното ведомство надвишава с малко 75 млн. лв. Предвидено е 27,5 млн. лв. да влязат от БСТ.

"Това прави около 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планирани на 1 януари, договорени са бюджетите на федерации, клубове, за домакинства, за масов спорт и т.н. Няма начин една такава забрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, така и на държавния оператор", притеснен е Кралев.

Бюджетът на тотото пък е около 160 млн. годишно. Цифровите лотарийни игри носят приблизително 120 млн. лв, а останалите 40 млн. са от моментните лотарийни игри - билетчета.

Кралев се разтревожи, че и 10-процентов спад на оборота ще бръкне сериозно в бюджета на спортното ведомство.

"Ако оборотът спадне примерно с 10 %, а аз мисля, че ще е с много повече, но това трудно може да се изчисли в момента, това ще доведе до неизпълнение на нашия бюджет в размер близо 2,8 - 3 млн лева. За нас това е огромна сума. Ако една частна компания може да понесе 20-30% загуби, възстановява се, прави си друга стратегия и през следващите години може да се развие, тотализаторът и Министерството няма от къде да компенсират тези 3 млн. лв.", застъпи се за тотото Кралев.

Той е категоричен, че министерството няма откъде да вземе тези пари, което означава, че няма да бъде изпълним бюджета.

"Не искам да давам окончателно мнение, в момента нашите експерти работят по становище, което ни е изискано от Народното събрание. Но ми се струва, че ако думата забрана се замени с регулация, нещата ще си дойдат на мястото", обясни Кралев.

Министърът подчерта, че всеки лев за спорт е ценен и за това трябва да се внимава много какво ще се случи с БСТ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бре като го гледам тоя колко е притеснен Ами той от притеснение е завързал такъв врат и тяло като коледен шопар------- спортен гербер щопар
  • 2
    Хр
    Христо
    1 0
    08:39, 11 юни 2018
    Притеснен си е, краденето ще намалее.... Българският спорт е преди всичко крадене на средства. Другото е пропаганда - грижа за деца, млади, хахаха, грижа ви е единствено за парите!!!
  • 3
    As
    ask
    0 0
    09:55, 11 юни 2018
    СЕМ- рекламата била и информация. Добре, ама не пълната. Всеки път, когато показват спечелил, трябва да казват и колко билета има продадени!
Последни новини