33 °C

Томислав Дончев подкрепя напълно поста на жена си за морковите

Публикация на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана Дончева, във „Фейсбук” предизвика възмущение и дори призиви за оставката на Дончев.

Първият пост на Дончева, предизвикал възмущение, беше: „Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!”. Той е бил докладван и свален.

Това накара съпругата на вицепремиера да се защити и тя пусна още няколко поста.

Последва и реакция от Българския хелизнкски комитет (БХК), който призова Дончев или да се разграничи от думите на съпругата си, или да подаде оставка.

„Има нещо, което ме притеснява в подхода на БХК – допускането за колективна отговорност. В една правова държава отговорността е лична. Колективна отговорност на база семейна и друга принадлежност е характерна за други режими – за комунизма, за фашизма”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Томислав Дончев.

Той обясни, че конкретния пост на съпругата му е предизвикан от висока музика. Имало обаче и натрупвания.

Не виждам нищо нередно в тези думи, подкрепям я напълно – трябва да има правила, които да бъдат следвани от всички, каза още вицепремиерът.

Той напомни, че жена му не е политик и има право да изразява лично мнение.

„След като живее с мен, едва ли трябва да стои вкъщи и да шие гоблени – тя е професионалист, има право на мнение, получи много подкрепа, много критик и дори заплахи”, коментира още Томислав Дончев.

Той уточни, че принципно е против езика на омразата и смята, че стереотипите са нещо опасно.

По случая „Пелов” Дончев смята, че МВР е работило здраво за залавянето на беглеца, но очевидно не е постигнало успех. На въпроса трябва ли да има оставки той отговори, че ако има длъжностно лице, което не си е свършило работата, то трябва да понесе отговорност.

Относно казуса с отнетите деца от български семейства в Норвегия вицепремиерът каза, че държавата може да съдейства на тези хора единствено с това да си търсят правата по съдебен път.

Източник: bTV

1 Коментар

Хороскоп за 19.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини