Тръмп и Ким са в Сингапур за историческа среща

Историческата среща, която първо беше под въпрос, после отменена и накрая върната в дневния ред, ще се състои в Сингапур. За пръв път действащ американски държавен глава ще разговаря със севернокорейски лидер след по-малко от 24 часа - в течение на последните над шест десетилетия не е имало подобен пряк контакт нито очи в очи, нито дори по телефона.

Каквото и да се случи между Тръмп и Ким, разговорите са безпрецедентни дори само защото двете държави, които нямат никакви отношения, технически все още са във война.

Тръмп и Ким Чен-Ун ще разговарят в луксозния хотел "Капела" на остров Сентоса в 4 ч. сутринта българско време (9 ч. местно). Те вече са в Сингапур, настанени в два различни хотела недалеч един от друг.

Пръв долетя Ким на борда на самолет, използван и от китайския президент Си Цзинпин. В Сингапур (третата държава, която посещава след Китай и Южна Корея, откакто пое властта в Пхенян) Ким се срещна с премиера Ли Сянлун и му каза пред медиите, че "целият свят гледа".

Тръмп пристигна малко по-късно след напрежение между него и лидерите на другите страни от групата Г-7.  Екипът му се състои от държавния секретар Майк Помпео (който вече беше в Северна Корея два пъти тази година, за да подготви срещата), началникът на кабинета Джон Кели, съветникът по въпросите на националната сигурност Джон Болтън (вбесил Пхенян със заплахи за "либийски сценарий" в Северна Корея) и прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс. Списъкът на делегацията от севернокорейска страна не е бил публично оповестяван, но в делегацията вече бяха забелязани външният министър Ри Йон-хо, сестрата на лидера, Ким Йо-чен и "дясната му ръка" Ким Йо-чол.

Точният график и дневният ред на срещата не са били публикувани до момента. Възможно е, поради липсата на дипломатически отношения и санкциите, наложени на Северна Корея от САЩ и ООН, двамата да сведат първия си разговор до размяна на няколко формални реплики. Според досегашни коментари на Тръмп една от най-вероятните теми на разговор е ядрената програма на Северна Корея.

Според съветници и бивши служители на администрацията, макар президентът на САЩ постоянно да получава в последните дни информация какво трябва да очаква, той е решил да се доверява на интуицията си повече от всичко друго. Държавният глава вече каза, че не смята за нужно да се подготвя за срещата - според него въпросът е "в отношението (и) във волята да се свърши работата."

Ким, който вероятно е на 34 г. и значително по-млад от Тръмп (той ще стане на 72 г. в четвъртък) и американскоят президент вече са разменяли разгорещени реплики, макар и задочно. След като Ким заплаши американска територия с ядрено унищожение, Тръмп заяви, че ядреното му копче е по-голямо и по-мощно от това на Ким.

Тръмп е изразявал и други идеи - например че срещата с Ким може да е едва първата от серия разговори, в които да убеди Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия.

Пхенян няколко пъти повтаря, че няма причина едностранно да се откаже от арсенала си, ако Вашингтон не е готов да направи същото.

В последните дни Тръмп говори по-скоро за възможността за "начало на диалог" и избягва варианта за пълно разоръжаване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини