"Враговете могат да се превърнат в приятели". Едночасова пресконференция на Тръмп след срещата с Ким

Срещата на върха между Северна Корея и САЩ беше "честна, пряма и продуктивна". Северна Корея ще изостави ракетите и ядрените оръжия. Ние обмисляме прекратяване на военните учения в Южна Корея. Това стана ясно от думите на президента на Съединените щати Доналд Тръмп на пресконференция след историческите разговори с лидера на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур по-рано днес, съобщават "Гардиън" и "Стрейт таймс".

Пресконференцията продължи повече от един час. СиЕнЕн информира, че последната голяма пресконференция на Тръмп беше на 26 февруари 2017 г.

Според Тръмп КНДР има потенциал да бъде страхотно място. Той разказа, че с Ким Чен-ун са прекарали интензивни часове, но въпреки това Тръмп обяви, че санкциите ще останат.

Американският лидер благодари на Сингапур за домакинството, а също така похвали лидерите на Южна Корея, Китай и Япония. Той не пропусна да благодари и на Ким за смелата стъпка, която направи за народа си. Той доказа, че е възможна реална промяна, изтъкна американският лидер и добави, че враговете наистина могат да се превърнат в приятели.

Няма ограничения, които Северна Корея да не може да преодолее, ако се откаже от ядрените оръжия и се ангажира с търговия, смята лидерът на САЩ.

Тръмп разкри, че Ким Чен-ун се е съгласил да унищожи "голям" полигон за изпитание на ракети, но не сподели подробности.

След подписването на документа Ким вербално се съгласи да унищожи "голям полигон за изпитание на ракети", стана ясно от думите на Тръмп.

"Председателят Ким има пред себе си възможността като никой друг да бъде запомнен като лидера, който откри нова славна ера на просперитет на народа си", каза държавният глава на САЩ.

Американският лидер подчерта, че Ким Чен-ун е потвърдил твърд ангажимент за пълно ядрено разоръжаване на КНДР.  Според него Ким е "много талантлива" личност.

Американският лидер изглежда е поел ангажимент да прекрати военните учения между САЩ и Южна Корея.

"Бих искал да ги върна у дома, но това не е част от уравнението точно сега. Ние ще прекратим военните игри", обеща Доналд Тръмп.

Според него военните игри са "провокация и са неуместни", пояснявайки, че те струват много пари на САЩ и Вашингтон отделя повечето от средствата. Той отбеляза, че самолетите летят шест часа и половина от Гуам, за да вземат участие.

"Знам много за самолетите, много е скъпо", каза той.

Запитан за липсата на ангажимент за потвърждение на ядреното разоръжаване, Тръмп отговори, че "ще имаме много хора там", допълвайки, че ще бъде потвърдено от корейците и международни наблюдатели.

На въпрос за военнопленниците и човешките права, Тръмп отговори, че казусът за човешките права е обсъден нашироко.

"Днес ние обсъдихме въпроса, много сериозно...Те ще направят някои неща. Той иска да направи правилните неща", поясни той и допълни, че Ким е умен преговарящ и "много по-различен" лидер.

Той смята, че 100 000 души в лагерите в КНДР ще бъдат сред най-големите печеливши от срещата.

Американският президент покани Ким на визита в Белия дом "в подходящото време". Доналд Тръмп каза още, че също би искал да посети Пхенян в подходящия момент.

Запитан за санкциите, Тръмп заяви, че "санкциите ще бъдат отменени, когато ние сме сигурни, че ядрените оръжия повече не са фактор". По отношение на нужното време, той сподели, че за ядреното разоръжаване е необходим по-дълъг период. 

В края на пресконференцията Тръмп отбеляза, че Белият дом ще представи повече подробности за унищожаването на ракетните полигони в КНДР. Той сподели още, че е бил подготвил 300 "много големи и мощни" санкции през миналата седмица, но ги е отложил заради срещата, тъй като би било "неуважително" към Северна Корея.

КНДР вече демонстрира, че е ангажирана да унищожи ракетен полигон, добави той.

"Още от самото начало ние си допаднахме. Знам кога някой иска споразумение...просто го усещам, инстинктът ми, талантът ми. Мисля, че той иска да сключи споразумение. Ние ще разберем много скоро, защото преговорите продължават", разказа той за срещата си с Ким.

Относно ролята на Китай в ядреното разоръжаване на КНДР, Тръмп омаловажи ролята на Пекин: "Ние работим с Южна Корея и Япония. Ние работим с Китай...в по-малка степен, но ние работим с Китай".

Китай е велика страна с велик лидер, каза Тръмп и поясни, че може да телефонира на президента Си Дзинпин преди да кацне в САЩ.

На журналистически въпрос за размера на ядрения арсенал на Северна Корея, Тръмп заяви, че е "много голям", но КНДР може да изостави ядрените оръжия много бързо.

Според него срещата е постигнала много повече от това, което се е надявал.

"Ние най-вероятно ще се нуждаем от още една среща на върха", убеден е той.

Запитан дали представеното видео на пресконференцията може да бъде използвано от Ким за пропаганда, Тръмп отговори, че не е обезпокоен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини