Загиналите пилоти - с недостатъчно летателни часове. Преглед на печата

Историческото споразумение за името на Македония е сред водещите теми на вестниците в сряда.

"Премиерите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, са се договорили за новото име на Македония, но ще го съобщят едва след нов разговор и след "уточняване на детайли". Това съобщи външният министър на Гърция Никос Коциас, цитиран от агенция МИА и гръцки медии. Повечето от източниците, цитирани от македонски и гръцки медии, казват, че името, което е избрано, е "Северна Македония". Този вариант, избран между общо три "финални" и приемливи за Ципрас и Заев, беше многократно споменаван от медиите и в двете страни в последните месеци. Коциас също така каза вчера за гръцката телевизия "Контра", че ако договорът бъде ратифициран, това ще даде "зелена светлина" на Македония още на срещата на министрите на външните работи на ЕС на 25 юни (три дни преди срещата на върха на 28-и) и ще оттегли ветото си за членство в НАТО." - в. "Стандарт".

"Северна Македония е името, което Атина и Скопие са приели за край на продължилия две и половина десетилетия спор. "За" или "против" него тази есен ще гласуват македонските граждани. Това каза македонският премиер Зоран Заев на пресконференция, на която присъстваха и министрите от кабинета му. От вчера насам той и гръцкият му колега Алексис Ципрас проведоха два разговора по телефона, за да съгласуват договора, а текстът се очаква да бъде подписан до края на седмицата. Според него сделката "гарантира" членството на страната му в ЕС и НАТО. Малко преди изявата на Заев Ципрас потвърди, че е постигнато споразумение за името и в него всички изисквания на Гърция са изпълнени. По време на обръщението на Заев пък представител на Атина потвърди, че се е съгласила да признае страната като "Република Северна Македония" (Republic of North Macedonia). Името ще е както за международна и двустранна, така и за вътрешнополитическа употреба. Ще може да се превежда "на всички езици", добави Заев. Това важи и за прилагателните, обозначаващи езика, народа и идентичността, като "македонски" и "македонска". Като гаранция, че Македония няма да предявява териториални претенции към Гърция (главен аргумент в спора между Атина и Скопие от 90-те г. насетне) ще се промени чл. 49 от македонската Конституция, който се отнася до правата на малцинствата в чужбина. Той не навлезе в подробности, но каза, че текстът ще бъде съгласуван с "европейската практика". Тези детайли съответстват с основни моменти от договора, вече публикувани от гръцки медии. "Имаме историческо, вековно решение," каза Заев и добави, че освен нови отношения с Гърция споразумението ще даде европейска перспектива и ще защити "идентичността и бъдещето" на македонците и да ги измъкне от изолацията на последните две и половина десетилетия. По думите му документът ще защити понятия като "македонец", "македонка", "македонски". "Няма вече БЮРМ (Бивша югославска република Македония)." Той има предвид името, което Гърция използва за Македония и с което тя е записана в ООН. "Днес като никога преди съм оптимист за нашето бъдеще" в ЕС и НАТО, каза Заев. "Говоря за оптимизма, който ни казва, че идват по-добри времена за Македония... който ни мотивира да се движим, да работим." Името беше известно от публикации в гръцки и македонски медии от последните седмици, включително днес, когато властите в Атина потвърдиха, че е постигнат компромис..." - в. "Дневник".

Визитите на премиера Борисов в Турция и Израел също са сред актуалните теми.

"Премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм подчертаха, че сътрудничеството на двете държави в енергетиката и по-конкретно в газовите доставки е стратегическо. На среща между двамата в Измир Борисов подчерта, че България има "домашно" - да договори с Брюксел условията на доставките на руски природен газ чрез Турция през България до ЕС, защото вече е постигнал съгласието на Русия и Турция. От своя страна Йълдъръм подчерта, че разчита на България за транзита на 10 млрд. куб. м природен газ годишно от Азербайджан по бъдещия газопровод TANAP, който се открива днес и допълни, че това ще осигури сигурност и разнообразие на източниците за доставка. "Имаме уверението на Турция, на руската страна, че намирайки допустимо от Европейската комисия, ще намерим формула да транспортираме газа през Сърбия, Австрия, Македония, Албания. Това, което с руската и турската страна сме се разбрали, е газът да мине от България. Домашното на България е да каже как. Все още преговаряме с Европейската комисия", каза Борисов. "Десетилетия наред много български политици говореха за азерски газ, но забравяха да кажат как ще го докарат, по какъв начин. С този проект, с това, което България направи с интерконекторите с Гърция, Турция, Сърбия даваме възможност за всичко това", каза Борисов и допълни: Ние сме много напред с идването на 16-17 млрд. куб. м газ. По-рано днес той обяви, че разширената двустранна газова връзка с Турция ще заработи още този месец като капацитетът й ще се увеличи от 14 млрд. куб. м. до 15.7 млрд. куб. м годишно с новата възможност газ да тече и в обратна посока - от Турция към България. Бинали Йълдъръм подчерта, че посещението на Борисов в Измир на път за Израел показва важността за България на проекта TANAP. По думите му двустранните отношения се развиват и чрез високоскоростната жп линия, която ще свърже Балканите с Анадола и ще възобнови историческия Път на коприната. Той изтъкна и успешното сътрудничество в туризма като България е пета по брой туристи, изпращани в Турция. Турският премиер отбеляза, че страната му, както и Русия, има свое влияние на Балканите, а основната цел на Турция е да бъдат изградени паневропейските коридори 8,4 и 10. Едновременно с това Йълдъръм подчерта, че миграционното споразумение не се прилага от ЕС, както е договорено. "Турция прави жертви. Тези усилия трябва да са видими. Целта на Турция да се присъедини към ЕС стои на дневен ред, но Турция не решава едностранно. ЕС трябва да реши какво е виждането за своето бъдеще, за да се избегнат недоразумения", каза турският премиер. По думите му реакцията на Австрия да закрива джамии и гони имами "уронва възможността за диалог". "Радикални ислямофобски изказвания не вървят с европейските ценности. Решението на австрийското правителство е грешка. Очакваме да я елиминира и коригира", подчерта Йълдъръм." - в. "Дневник".

"Премиерът на Турция: Нова високоскоростна железница ще свърже Турция и Европа Турция ще започне да изгражда своята част от новия проект за високоскоростна железница, която да е част от трансевропейския транспортен коридор, съобщи министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм пред предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". В изказване на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в град Измир, Йълдъръм заяви: "Започваме нов проект за високоскоростна железница в близките месеци, която е турската част от трансевропейския транспортен коридор. По думите му ж.п. линията ще бъде с дължина от 223 километра и ще покрие цялото разстояние от Истанбул до Одрин. Турският премиер добави, че железницата ще бъде част възобновяването на историческия "Път на коприната", свързващ Европа, Балканите, Анадола, Близкия Изток и Далечния Изток. "В същото време, тази връзка ще е транспортен коридор към Европа през Турция и България", обясни Йълдъръм. От съобщението на Министерството на транспорта, корабоплаването и комуникациите на Турция става ясно, че високоскоростните влакове ще развиват скорост от 200 км/ч." - в. "Сега".

"Mинистър-председателят Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим съобщиха от правителствената информационна служба. В българската делегация, която е на работно посещение в Държавата Израел, влизат още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова. В своето изказване по време на форума, премиерът Бойко Борисов изтъкна, че на фона на динамичните глобални и регионални процеси, българо-израелските отношения се развиват устойчиво. "Тези отношения почиват върху ясни принципи на взаимодействие, върху изграденото взаимно доверие и споделените ценности, като в основата им е общата визия за бъдещето на двата съседни района", посочи министър-председателят. Българският премиер напомни, че най-яркият израз на връзката между двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общност от близо 50 000 човека в най-мрачните години на Втората световна война. Това се случва благодарение на категоричната позиция на българските граждани, на Българската Православна Църква, на видни общественици и интелектуалци. "Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние не трябва да забравяме и трябва да предадем на децата си", категоричен бе Бойко Борисов. Той подчерта, че днес наша мисия е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма. Премиерът Бойко Борисов благодари на министър-председателя на Израел Бениамин Нетаняху за това, че призна заслугата на нашите предци за спасяването на българските евреи. "Много скоро ние ще имаме два идентични паметника в София и Тел Авив, посветени на този исторически факт и показвайки нашата съвместна признателност", съобщи Борисов. "Като държава-член на ЕС, а още повече и като председател на Съвета на Европейския съюз, България остава ангажирана с регионалните и международните партньори в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта между Държавата Израел и Палестина", заяви още българският министър-председател. Той отчете, че Близкоизточният мирен процес е в застой и не намира необходимия импулс да доведе двата народа до споразумението за окончателния статут. Премиерът Борисов посочи, че визията на Българското председателство за подобряването на свързаността на страните от Западните Балкани като основен инструмент за преодоляването на различията в региона, би могла да се приложи и тук. "Надявам се, този опит да даде резултат за народите и кураж на други региони за преодоляване на конфликтите", сподели той. В заключение министър-председателят отбеляза, че Израел е важна и градивна част от съвременната архитектура на международните отношения. "Без Израел Европа и европейската цивилизация биха били в по-голяма опасност от надигащия се радикализъм и религиозен фундаментализъм в Близкия изток", каза Бойко Борисов. По думите му откриването на шестия европейски офис на Американския еврейски конгрес в София е още едно изключително признание за активната и балансирана политика, която България провежда на Балканите и в Европа и доказателство за престижа и авторитета на нашата страна." - в. "Труд".

Всекидневниците проследяват и реакциите след трагичния инцидент с военния хеликоптер край Пловдив.

"Лобизмът убива. Време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни интереси, със своите решения, излагат на риск живота и здравето на военнослужещите. Това каза днес пред журналисти президентът Румен Радев, който посети във ВМА пострадалия при вчерашната катастрофа на Ми-17 офицерски кандидат Алексей Каменов. При инцидента загинаха пилотът и помощник-пилотът. Раненият Каменов е със счупени ребра и контузия на белия дроб, но няма опасност за живота му, съобщи по-рано днес началникът на Военномедицинска академия полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Изявлението на Радев дойде секунди, след като той призова да няма политически спекулации "по тази голяма трагедия". Президентът посочи, че мнозинството в парламента е върнало проектите за модернизация на армията в изходна позиция, а предвидените за ново оръжие пари са дадени са саниране. Румен Радев прогнозира, че след новите търгове ще се купи по-скъпа техника, което означавало и нови ремонти на старото въоръжение. "Многократно през годините казвах, че ще стигнем дотам да загиват летци. Трябва да започнат да се решават проблемите", посочи още президентът. Той оправда действията на военния министър Красимир Каракачанов, като обясни, че той е поставен в политически и правни рамки и повече не може да направи." - в. "Дневник".

"Президентът Радев използва всяка една възможност, за да се позиционира чисто политически. Това коментира председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов на извънреден брифинг, цитиран от "Дневник". "За пореден път той доказа, че е президентът на БСП. Това, което се случва като позиция на БСП и позиция на президента Радев, го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията", каза Цветанов. В брифинга в парламента участваха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, регионалният министър Николай Нанков, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова и "коалиционният партньор" Волен Сидеров. Всичките бяха събрани, за да отговорят на президента Румен Радев, който, след като посети оцелелия авиационен техник при катастрофа с военен хеликоптер, каза: "Време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни интереси, със своите решения, излагат на риск живота и здравето на военнослужещите." Радев каза още, че предвидените пари за модернизация на армията са дадени за саниране. "Кой ще каже защо не са дадени парите за саниране, ако след 10 години падне блок и бъдат убити всички живеещи в него", отговори задочно Цветанов. Той припомни, че докато беше командир на ВВС, Радев имаше отговорността за инвестиционния проект за купуване на нови изтребители, който беше спрян от парламентарна комисия. "Нека да кажем защо, когато имаше служебен кабинет, анкетната комисия установи, че един от основополагащите критерии за схемата за плащания беше променена. Не създава ли това усещането както в народните представители, така също и в обществото за евентуални корупционни схеми", намекна Цветанов. Той разкритикува Радев и защото е казал, че Западните Балкани не са толкова важна тема. Хеликоптерът е най-новият от старата техника, с която разполагаме, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Катастрофиралият Ми-17 е на въоръжение от октомври 1989 г. Каракачанов припомни, че правителството отпусна пари за ремонт на МиГ-29, сега предстои това да се направи за Су-29 и за останалите хеликоптери. Мисли се и за преоборудването на 2 хеликоптера "Кугър" за медицински цели. От 12 купени "Кугър" на разположение на ВВС са само 4. Каракачанов припомни, че парламентът одобри инвестиционните проекти за нови изтребители и бойни машини на пехотата, а до 3 седмици може да бъде одобрен и проектът за нови кораби. Каракачанов се оплака, че обжалваното на обществени поръчки, което можело да бъде направен от всеки, спъва работата по ремонти на техниката..." - в. "Сега".

"Двамата пилоти от авиобаза Крумово Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, които загинаха в понеделник с падналия хеликоптер, са имали съответно 17 и 18 часа във въздуха от началото на т.г. досега. Единственият оцелял от тричленния екипаж Алексей Каменов е навъртял 20 часа. По стандартите на НАТО летателните часове на военен летец са 180 часа за година. Ако при подготовката се използва тренажор, нормативът с него е 40 часа. Останалото време трябва да е в небето. Това обяви командващият ВВС генерал-майор Цанко Стойков на извънреден брифинг в авиобаза Крумово ден след авиокатастрофата. Той призна, че причината за малкия брой часове е недостатъчен авиационен ресурс. "И други държави от алианса имат подобен проблем. Българските ВВС изпълняват само основните задачи, които са ангажимент към НАТО. Други не се извършват", каза ген. Стойков. Капитан Пламен Пантилеев е от Бяла, Русенско. На 14 юни е трябвало да навърши 48 г. Той е с 660 часа във въздуха за 24 г. служба. Втората жертва - капитан Стоян Неделчев, е на 45 г., роден е в Елхово. Той е с 498 часа за 21 г. във ВВС. Спасилият се бордови техник Алексей Каменов има 940 часа за 20-ина години във военната авиация. Командващият ВВС ген. Цанко Стойков обаче е категоричен, че и тримата са били добре подготвени. На 11 юни те са извършвали тренировъчен полет за аварийно-спасителни работи с вертолет Ми-17. Това е същата машина, която откри тазгодишния парад на Гергьовден с българското знаме. В понеделник на хеликоптера са летели 5 екипажа. В последния са били пилотът Пламен Пантелеев и помощникът му Стоян Неделчев. Те са изпълнили поставената задача "спасяване с бързо въже" и вертолетът е тръгнал да напуска площадката за тренировка около 20,30 ч. Тогава внезапно опашката му се е завъртяла на 180 градуса. "Това е неестествено. Машината се е заклатила, загубила е баланс и е полетяла към земята", обясни командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов. По думите му за 2 секунди вертолетът е паднал от 30 метра височина на 300-400 м от летище Пловдив. Всичко е станало толкова бързо, че екипажът не е имал време да съобщи за възникналия проблем. Първият и вторият пилот са издъхнали на място..." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на оставката на социалния министър Бисер Петков.

"Премиерът няма да депозира оставката на Бисер Петков, 3 дни решаващи за поста му Това е срокът да направи разчети по закона за личната помощ на инвалидите Социалният министър Бисер Петков, който в понеделник подаде оставка, ще остане на поста си. Засега. Това обяви премиерът Бойко Борисов вчера от Измир, където бе по покана на турския министър-председател за откриване на газопровод. (Виж на 5-а стр.) Стори го за по-малко от 24 часа, след като прие тази оставка. Реакцията на майките на деца с увреждания, чиито протести станаха повод за обявената раздяла на премиера със социалния му министър, се оказа в дъното и на неочаквания развой вчера. Оказа се, че те изобщо не били искали оставката, и завалелите техни коментари, че са работили добре с Бисер Петков, накарали Борисов да промени решението си. "Сутринта по телевизиите чух различни неща от вчерашните", обясни премиерът. В понеделник той свикал заседание, на което присъствали социалният министър, здравният Кирил Ананиев и финансовият Владислав Горанов. На този разговор Борисов поискал да разбере защо, след като тази година били дадени 80 млн. лв. допълнително за децата с увреждания, родителите продължават да протестират и всеки ден изникват нови палаткови лагери. "Петков ми обясни, че не може да се справи с исканията на родителите на деца с увреждания, защото пълното им изпълнение ще струва 300 млн. лв. на година", разказа Борисов. Вчера сутринта обаче той чул от омбудсманката Мая Манолова, че проектозаконът за личната помощ, който тя внася от името на родителите на деца с увреждания, нямало да доведе до допълнителни разходи. Освен това родителите заплашват да продължат с протестите си, този път вече и в защита на социалния министър. "Заради това оставям Бисер Петков да изпълнява длъжността си, да направи среща с тях. Щом този министър им харесва, да направят така, че да няма протести", заяви вчера Бойко Борисов. Премиерът не пожела да каже дали има някакъв срок, в който Петков трябва да се разбере с родителите на деца с увреждания, преди пак да му поиска оставката. "Документът е при мен, когато реша, винаги мога да го внеса в Народното събрание", каза той. Премиерът допусна, че зад протестите на родителите на деца с увреждания стоят и други интереси. "Искам да видя откъде идва тази задача за протеста и постоянно изникващите палатки", каза министър-председателят пред журналисти след кацането си в Израел, където вчера следобед пристигна на посещение." - в. "24 часа".

"Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа работа като министър, заяви Бисер Петков пред журналисти по повод на първоначално приетата му и след това отхвърлена оставка. Съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим за хората с увреждания, допълни социалният министър. Той посочи, че продължава работата по исканията на майките на деца с увреждания. По думите на Петков това е и искането на премиера, затова той ще продължи с още по-големи усилия да работи в тази посока. Резултатът обаче, според Петков, зависи не само от социалния министър, а и от финансовия и от премиера." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини