Млечен бос е в ареста за укриване на данъци

Собственик на млечна компания реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв. е платил данъци под 50 хиляди лева през последните 2.5 години

Двудневната операция е проведена на 4 и 5 юни тази година от служители на ГДБОП и колегите им от няколко териториални служби, под надзора на Специализираната прокуратура. Целта на операцията е пресичане и документиране дейността на организирана престъпна група, занимавала се с избягване заплащане на данъчни задължения по Закона за данък върху добавената стойност.  

Разследвана е организирана престъпна група, ръководена от собственик и управител на търговско предприятие за производство и търговия с млечни изделия на територията на област Велико Търново.

Според събраните данни той е организирал престъпната дейност и под контрола на групата е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит.

Според установеното до момента в началния етап на разследването в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил лв. Има информация, доказателства и насоки на работа, като вероятно в рамките на целия инкриминиран период размерът на данъчните задължения ще е по-голям, обясни зам.-административният ръководител и говорител на Специализираната прокуратура прокурор Даниела Начева.

Работата е извършена в оперативен порядък предвид трудността при установяването на доказателства и представянето им пред съда с оглед взимането на мярка „задържане под стража“. Затова бе приложен нов подход – по-сериозна подготовка във фазата на предварителната проверка, така че още в първите дни след претърсванията, на съда да бъдат представени годни доказателства, за да бъде поискана мярка „задържане под стража“, добави прокурор Начева.

Мярката е наложена на ръководителя на групата – собственика на предприятието, като е важно да се уточни, че  за ръководство на организирана престъпна група и осуетяване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, законът предвижда освен лишаване от свобода и конфискация на имущество. Затова днес в Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество  на извършителя на данъчното престъпление.

По делото предстои да бъдат обвинени още двама, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група. Установено е, че единият от тях е осигурявал фактури, по които не са били налице реални доставки и въз основа на тях дружеството – ползвател на предимството от данъчната измама, е приспадало данъчен кредит.

В последните 2,5 г. производителят е реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а е платил данъчни  задължения от 47 хил. лв.

Неплатен данък за 900 хил. лв. е установен като неплатен за период от само четири месеца – от януари до април включително тази година.

Предстои проверката на период от юни 2017 до април 2018, като досега е установено, че ръководителят на групата и сложната схема на данъчна измама ползват различни механизми за осуетяване на данъчни задължения. Борбата с тези престъпления е важна с оглед осигуряването на предимство на определени търговци в определен сегмент от пазара, както и заради щетите върху бюджета и генерирането по незаконен начин на огромни приходи за кратки периоди.

В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София,  Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота - 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица. Извършени са и 14 лични обиска  иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването.

От имот в софийското с. Бистрица са иззети схеми, онагледяващи престъпната дейност, разпитани са множество свидетели, допълни наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини