Изобретиха софтуер, който вижда няколко минути напред в бъдещето

Повечето от нас са свикнали с технологията, предвиждаща думите, които искаме да напишем. Скоро този вид софтуер ще успява да погледне още по-напред в бъдещето и да предвиди действия, които дори не сме си помисляли.

В бъдеще ще се появят роботи, които ще ни поднасят чаша кафе, преди дори сме помолили за него.

Учени от Университета в Бон, Германия искат да достигнат нови върхове, създавайки компютри, които ще предсказват човешкото поведение няколко минути напред.

“Искаме да предвидим времето и продължителността на различни дейности минути, дори часове преди да са се случили”, казва водещият изследовател Юрген Гал.

Целта е да се разбере дали програмата би могла да опише последователност от действия до 5 минути напред в бъдещето, на база първите стъпки от дадена активност.

Изследователите обучили софтеура да предвижда следващата стъпка на готвач, показвайки му серия от клипове на хора, правещи закуска или салата.

След това показали на програмата напълно ново видео на друг човек, приготвящ същото ястие, и наблюдавали как тя ще предскаже следващите стъпки и продължителността им.

За нас хората, това не е голямо предизвикателство. Ако видите как някой сграбчва купа и зърнена закуска, лесно ще предвидите, че следващото му действие е да вземе мляко, което ще му отнеме 5 секунди и че може би ще пресече кухнята за лъжица.

Този вид прогнози обаче не са фасулска работа за един компютър.

Екипът изпробвал два подхода, използвайки различни видове изкуствени невронни мрежи: една която предсказала бъдещите действия и разгледала резултата преди да направи следваща прогноза и друга, която създала матрица преди да посочи вероятностите.

Както би могло да се очаква, колкото по-напред в бъдещето се вглеждали, толкова повече грешки допускали.

Точността била над 40% при краткосрочните прогнози.

Рефлективният подход се представил малко по-добре от този с матрицата в прогнозите за седващите 20 секунди, двете невронни мрежи, обаче, показали еднакви резултати при малко по-дългосрочните прогнози – за следващите 40 секунди.

В крайна сметка, учените открили, че тренираната програма би могла да предвиди действие и неговата продължителност 3 минути напред в бъдещето в приблизително 15% от случаите.

Това може и да не звучи впечатляващо, но осигурява солидна основа за бъдещ изкуствен интелект, който потенциално би могъл да развие свръхчовешки прогнози.

Предстои ни да извървим дълъг път, особено като се има предвид, че крайната цел ще е разработване на програми, създаващи прогнози на база собствения си опит, без нуждата да бъдат обучавани.

Забравете предсказването на престъпления, преди да са се случили - предстои ни дълъг път преди да ни се наложи да се притеснявама за това в бъдеще. Най-добрите ни алгоритми все още се затрудняват да предскажат, кой престъпник би нарушил закона повторно.

Те обаче биха могли да подобрят интелекта на самоуправляващите се автомобили, или да ни помагат в домакинството, изключвайки печаката, веднага след като извадим лазанята от нея.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини