Атентаторът от Сарафово свирил тягостни песни на скалите в Поморие

Единият от обвинените за атентата на летището в кв. "Сарафово" е бил спрян за проверка часове преди терористичния акт.

Жандармеристът Димитър Игнатов е спрял по време на дежурство си единия от обвинените като помагачи на извършителя в такси.

Помагачът се е представил като канадски гражданин, според разследването това е Ел Хадж Хасан, който пътува за Румъния, за да се срещне с приятелката си. При проверката на багажа му са открити секс играчки.

Веселин Личев, тогава кмет на община Сопот, е бил на почивка в Поморие по време на атентата. Той свидетелства, че единият обвиняем е свирил с музикален инструмент, подобен на флейта, на Яворовите скали в морския град. Личев направил многократни забележка и дори хвърлял черупки от миди по него, за да спре да изпълнява "тягостни мелодии".

Личев заяви, че когато е станал атентатът на летището в Бургас, е разпознал лицето по публикувани в медиите негови снимки. 

Със такива свидетелски показания продължи делото за атентата в Сарафово, който се случи на 18 май 2012 г. Тогава терорист се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. Обвиняеми по делото задочно са Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах. Двамата се издирват.

Първият свидетел по делото бе Христина Миткова, работник в туристическа агенция във Варна. Фирмата предоставила кола под наем за един от помагачите. Миткова характеризира лицето като спокоен млад мъж на около 30 години, със светла бяла кожа и тъмна черна коса.

След съдебното заседание адвокат Ивелин Димитров, защитник на пострадалата от атентата в Бургас Данка Иванова, обясни пред журналисти какво предстои по съдебния процес. На първо време могат да бъдат разпитани свидетели от Израел. Това може да стане, когато се прави помен от атентата в Бургас. Няма обаче информация колко от тях ще идват за помен в България.

Вариант е видеоконферентен разпит на свидетели от Израел или командироване на съдебен състав от България, който да замине за Израел.  "Все още няма нищо задвижено по трите варианта, с изключения на първия", каза още той.

Съдът насрочи следващото дело за 3 юли от 10:00 ч.

Атентатът беше извършен на 18 юли в 17:23 часа на паркинга на летище Сарафово срещу три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него.

В атентата загинаха 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

Една по-леко ранените е българка - служителка на туристическата фирма "Ортана", посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.

Делото се гледа задочно, тъй като то е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара. Българската страна направи многократни усилия двамата обвиняеми да бъдат екстрадирани и изправени на съд у нас, но без успех. Делото е в 80 тома.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини