Детската смъртност - 2 пъти по-висока от тази в ЕС. Преглед на печата

24 часа

Израел прави завод за бойни дронове в България, ако вземем от тях F-16

Идеята е Израел да инвестира в български производства за военни дронове. Подобен завод може да стане част от сделка за закупуване на ползвани израелски самолети F-16 за българските ВВС, обясни за "24 часа" източник от делегацията на министър-председателя.

Дни преди посещението на Борисов в Израел парламентът даде съгласие за стартиране на проект за закупуването на поне 8 нови изтребителя за военновъздушните ни сили срещу 1,8 млрд. лв. Сред кандидатите за доставчик на новите бойни самолети, които да заменят съветските МиГ-29, е и Израел. Предложението му е за употребявани, но модернизирани от тях самолети F-16, тъй като израелските ВВС постепенно преминават на по-модерните и скъпи F-35. Завод за дронове в България би могъл да стане част от индустриалното сътрудничество, което е задължително за тази сделка според гласуваното от Народното събрание решение, обясниха от делегацията ни.

Труд

БГ ученикът - двойкаджия по физическо

Българските ученици от 1 до 12 клас показват шокиращо ниски резултати в намалените до парадоксален минимум часове по физическо, като не заслужават повече от оценка "Добър" 4. Масово резултатите от покриването на нормативите са за двойки, което налага подобряване на обучението и оценяването на децата. Това сочат данните от изследване, което се провежда в рамките на настоящата и следващата учебна година в средни училища в България.

Проучването е обхванало 10 000 деца и предстои да изследва още 3000, както в София, така и в Бургас, Габрово, Пловдив и Плевен. То е част от съвместен проект за моментното състояние на физическата дееспособност на учениците на Министерството на образованието и науката и екип преподаватели от Националната спортна академия.

Монитор

Терорист от Сарафово спрян 2 часа след атентата със секс играчки

Eдин от терористите, участвали в атентата на бургаското летище Сарафово през 2012г. бил спрян от жандармерия два часа след адския взрив с куфар със секс играчки. Това стана ясно в сряда на заседанието на Специализирания наказателен съд по процеса, който се води задочно срещу Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара, обвинени за атентата на бургаското летище Сарафово. Пред спецмагистратите показания даде Димитър Игнатов- един от жандармеристите спрели атентатора за проверка.

Стандарт

Детската смъртност - 2 пъти по-висока от тази в ЕС

Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от ЕС. Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ по време на кръгла маса "Здравето на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства". Дискусията е организирана от НЦОЗА, под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.

Детската смъртност в България е 6.5 на 1000 живородени деца, докато в ЕС е 3.6 на 1000 живородени. По думите му раждаемостта в страната ни намалява, а общата смъртност е доста негативен показател. В ЕС показателят за обща смъртност е много по-нисък, добави още Хинков. Най-голям процент за смъртността е свързан с болести на кръвообращението. България е на 9-о място от 189 страни по консумация на алкохол, а по тютюнопушене сред жените е на 12-о място.

Сега

ГЕРБ и патриотите замислят общински сили за сигурност

ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да се позволи на общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред в населените места и собствени системи за видеонаблюдение. Те ще получат права, които в момента има само полицията.

Парламентарните групи на управляващата коалиция внесоха общ проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Подписите под него са на зам.-шефа на парламента Емил Христов от ГЕРБ и зам.-председателя на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. "Създадената през 2009 г. възможност общините да създадат звена "Общинска полиция" се оказа с ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай. Поради това към момента от тази възможност са се възползвали едва 9 общини - столицата, някои областни градове и други общини с по-добри финансови възможности", мотивират се вносителите.

Капитал дейли

Превозвачи на бунт заради проекта за автомобилна камара

Нов шумен скандал заради лобисткото законодателство на управляващите тлее от доста време, но сега заплашва да ескалира още до края на тази седмица.

Автобусни превозвачи заплашиха с протест - да спрат всички автобуси за час и половина в четвъртък (между 13 и 14.30 часа), ако не бъде изтеглен законопроектът на управляващите за създаване на Българска автомобилна камара. Проектът е внесен от 12 народни представители, всички членове на транспортната комисия в парламента (от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и един от "Воля"), начело със зам.-председателя на комисията Станислав Иванов (ГЕРБ).

Дума

Арестуваха общински съветник на ГЕРБ в Ловеч

Общинската съветничка от ГЕРБ в Ловеч Йовка Тодорова е задържана за 72 часа за длъжностно престъпление в качеството й на служител в Бюрото по труда. Информацията бе официално потвърдена от прокуратурата ден след като само ДУМА писа за случая. Според обвинението за година гербаджийката е ощетила Агенцията по заетостта със 117 300 лв. чрез ваучери за обучителни семинари и контрола им.

Макар за случая да се разбра още във вторник, местните медии и съпартийците на Тодорова запазиха мълчание до вчерашния ден, когато скандалът избухна с пълна сила. Едва тогава областната и общинската структура на ГЕРБ пуснаха позиция, в която се разграничават от уличената си колежка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини