Здравната каса въведе лимити за лъчелечение на онкоболни

Здравната каса е въвела лимити за лъчелечението на онкоболни, съобщиха от гилдията на лъчетерапевтите, като посочиха, че промяната не е била съгласувана с тях, а целта е НЗОК да направи икономии. 
Решението за това кой да преминава през лечението ще е на комисия в Здравната каса. Ако пациентите надвишат наложените лимити, лечението им ще се отлага за следващи периоди или ще бъде заплащано от болниците.
Според специалистите с въвеждането на лимитите дейността на лъчетерапевтичните центрове ще бъде орязана с около 30%. Така ще се образуват листи на чакащите, което е недопустимо за хора с онкологични заболявания, особено при налична модерна апаратура.
Според лекарите от лъчелечение у нас се нуждаят около 19 000 души.
Лъчетерапевтите обясняват, че за радиохирургия в чужбина се плаща – 8000-12 000 евро, а в България то струва 4500 лв. Годишно за лъчелечение в България се плащат около 50 млн. лева, като сумата е 10 пъти по-ниска от тази в Европа и Турция. 
В същото време за тази година бюджетът на НЗОК за тази година по това перо е 3,8 млрд. лева, от които 1 млрд. лева са за лекарства.
Лимити има и за достъпа до ПЕТ-скенер.
От Здравната каса отричат да има намаление и дори отчитат "значително увеличение в обемите дейности", включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г. 
Оттам уверяват, че пациентите няма да останат без лечение.
"Определените месечни обеми за лечебните заведения, осигуряващи лечение по лъчетерапия, дават възможности за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, като е създадена възможност за използване на обемите в рамките на тримесечието", посочиха от НЗОК.
Ако се наложи да чакат, пациентите могат да поискат лечение в чужбина, което се плаща от Здравната каса.
Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини