Макрон иска да превърне френския език в основен език на ЕС

Френският президент Емануел Макрон иска да върне статута на френския език като официален за европейските обществени и политически институции, който той държеше до присъединяването на Обединеното кралство към Европейската икономическа общност през 1973 г. Такава промяна може да стане възможна след като Кралството напусне ЕС (Брекзит), съобщи Wall Street Journal. Изданието напомня, че в момента английският език е официален за 12,8% от населението на ЕС, но след Брекзит ще остане втори официален език само за двете страни - Ирландия и Малта т.е. на 1,2% от населението на ЕС. Въпреки това английският остава най-изучаваният чужд език в европейските училища - преподава се на повече от 80% от децата в началните училища и на 95% от средните училища. 81 на сто от всички документи на ЕС са изготвени на английски, въпреки че едва 2,8% от служителите на институциите на ЕС са британци.

Позицията на Макрон има подкрепата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който е роден в Люксембург, където официалните езици са три - френски, немски и люксембургски (източнофранконски вариант на немския език, говорен от около 300 000 души). "Защо езикът на Шекспир да е по-добър от езика на Волтер?" Сбъркахме, когато избрахме англизацията ", заяви политикът в интервю по френската телевизия, припомняe Wall Street Journal.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще напусне ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. - една година след референдума, на който британците подкрепиха Брекзит. Самото излизане трябва да стане факт на 29 март 2019 г.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини