Northvolt ще строи първата гигафарика в Европа

Шведският производител на акумулатори Northvolt получи екологично разрешително за разработването и построяването на първата гигафабрика в Европа. Най-големият завод за литиево-йонни батерии на континента ще бъде разположен в Скелефтеа.

Очаква се строителството на фабриката да започне през втората половина на 2019 г., като първата фаза от съоръжението ще бъде готова до края на 2020 г.

Фабриката ще бъде готова да произвежда по 8GW годишно след завършването на въпросната първа фаза. Когато строителството и на останалата част от обекта бъде завършено през 2023 г., капацитетът на завода ще се увеличи до 32 GW годишно.

Фирмата ще се съсредоточи върху научноизследователската и развойна дейност в своята NorthvoltLab, където ще се стреми да проектира „най-зелената батерия в света“, гласи анонсът.

Проектът получ 10 млн. евро подкрепа от германския производител Siemens, чиято цел е да насърчи „цифровизацията на цялата верига на добавена стойност – от проектирането на батерията до производството и услугите“.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини