Топенето на ледниците в Антарктида се увеличило три пъти за последните години

Топенето на антакрткическия лед е повдигнало морското равнище с почти сантиметър от началото на 90-те години на миналия век, а половината от него се случила през последните пет години. Повишаването на нивото на моретата е риск за бреговете на всички крайбрежни селища по света.

Замръзналият континент е загубил почти три трилиона тона лед в периода между 1992 и 2017 г., казва екип от 84 учени в доклад за най-пълния преглед на антарктическия лед досега. Топенето е проследявано чрез сателитни данни и други измервания. Резултатите, публикувани в Nature показват, че то е допринесло за увеличаване на морското равнище с 0,76 см от 1992 г. насам.

Учените са анализирали данните от 24 независими измервания на баланса на ледената покривка в Антарктида, направяни ов периода 1992-2017 год. Те включват спътникова алтиметрия (измервания на височината, гравиметрия (определяне силата на тежестта в точен модел на геоида за преизчиление на геодезически височини) и определение скоростта на образуване и топене на леда. Пълната картина на състоянието на ледниците изследователите получили по данни от над 40 научни организации от цял свят..

Спътниковите данни показват, че до 2012 година Антарктида е губела по 76 милиарда тона лед годишно. След това топенето се ускорило три пъти. От 2012 до 2017 год континентът губи по 219 милиарда тона лед годишно. Това сътветства на годишно повишаване на морското равнище с 0,6 милиметра. .

„Рязкото увеличение … е голяма изненада,“ каза професор Андрю Шепърд от Университета в Лийдс и ръководител на анализа.

Повечето лед се губи в западната част на Антарктика и Антарктическия полуостров, където топлата океанска вода топи плаващите ледени краища на ледниците. В резултат ледът, на сушата се приплъзва по-бързо към морето.

Един милиметър от покачването на морското равнище в световен мащаб се равнява на 360 милиарда тона разтопен лед, казват учените.

Антарктическият лед е много - ако се стопи всичкият, това би, за да вдигне нивото на морето с 58 метра, ако се разтопи.

Като цяло глобалното морско равнище се е увеличило с около 20 см през миналия век, причинено главно от естественото разширяване на водата в океаните, която се затопля, заедно с размразяването на ледниците навсякъде по света – от Андите до Алпите. Според оценка на ООН от 2014 г., през настоящия век моретата могат да се надигнат с 20 см. до почти един метър - средно с 2 мм годишно.

Ако топенето продължи със същото темпо, Антарктика може да повиши нивото на световния океан с около 15 см до 2100 г., казва Шепърд, което е повече от всички досегашни оценки. Подобно увеличение ще направи крайбрежните наводнения по време на бури и при приливи и отливи още по-опустошителни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини