Асеновград в очакване на своите уникални калиници

Изображение 1 от 2

    И тази година градът край Чая ще стане свидетел на прекрасното шествие в бяло – стотици малки момиченца, пременени в красиви булчински рокли, които преминават през улиците на града.

    Обичаят на Еньовден в Асеновград е единствен по рода си в цялата страна. Съществува от дълги години, макар вече в осъвременен вариант. Някога момиченцата, облечени като булки и придружени от своите приятелки, са обикаляли махалите, пеейки „Вижте наш`та калиница колко е красива. Тя ще стане по-красива, нека ни е жива“. В навечерието на празника в дома на калиничката са отивали нейни приятелки, които носели своите нишани – пръстенче, фиба, гривничка, копче, които поставяли в бакърче с „мълчана“ вода. Бакърчето се покривало с бяло платно и се оставяло да преспи на двора под звездите. На Еньовден момичетата идвали в дома на калиницата и присъствали на нейното обличане. След това се отправяли към къщите на съседите, като най-отпред вървяло по-голямо момиче, което вече е било калиница. Обиколката се правила, за да се разнесе благословията за всички, тъй като се счита, че калиницата е носителка на здраве и берекет. Групите отивали в параклиса „Света Въведение Богородично“ или на параклиса „Свети Ян“ над града за празнична литургия, където свещениците ги благославяли и им давали малки кръстчета (в Асеновград образа на калиницата се отнася към този на малката Богородица, според чието житие тя е въведена в Храма, когато е била на три годинки). После момичешките групи се събирали в някой от църковните дворове или под дърветата по околните поляни, играели, танцували и пеели. Надвечер приятелките пристигали в дома на калиницата и гадаели по нишаните в бакърчето какво ще се случи през годината на всяка от тях.

    И днес обичаят продължава да битува в Асеновград. Отбелязва се всяка година в деня на рождението на свети Йоан Кръстител, макар и с времето да е претърпял промени. Празникът е общоградски и всички се радват на развълнуваните малки „слънчови невести“, както са наричани още калиничките.

    Програма за обичая „Калиница“:

    23 юни, събота

    16: 00 – 19: 00 ч. Подготовка за обичая – малките калиници оставят своите нишани в мълчана вода в Етнографската къща

    24 юни, неделя

    08: 30 ч. Начало на обичая – наричания на нишаните на калиниците

    09: 00 ч. Празнична литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“

    10: 00 ч. Литийно шествие на калиничките до параклиса „Св. Богородица – Въведение“ (Калиничката) и до Градския парк

    10: 30 ч. Празнична програма в парка за калиничките с участието на детски вокални групи. Връчване на грамоти.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини