Потоп в София

    За по-малко от час се изляха около 50 литра на квадратен метър. По неофициални твърдения това е "дозата" дъжд за месец.

    Получени са над 1500 сигнала на тел. 112, повече от 900 от тях са били за наводнени сгради, останалите "за завирени участъци, наводнени подлези и метростанции", съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

    Най-силно бяха засегнати подлезите на метростанциите "Витоша" и "Сердика", както и тези при Централна гара и Министерството на спорта.

    Проливният дъжд наводни и много улици и сгради. Протекоха търговски центрове в столицата. 

    Най-силно засегнати са х-л Шипка, метростанция "Витоша", църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлези - Централна гара, Спортното министерство, гаража на СДВР, 184 ЦДГ в Лозенец, Лъвов мост, Банка ДСК на Княз Александър І, Театър 199, заведения и ресторанти на приземните етажи, над 10 подлеза, болница "София мед", ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, Информационен център на Министерството на отбраната. По сигналите работят всички екипи на Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

    Столичният театър "Сълза и смях" остана под половин метър вода и представлението беше отменено.

     

    В "Красно село" и "Младост" около 2000 абонати останаха без ток.

    Пожарникари изпомпаха водата от помещенията на театър "Сълза и смях".

    Сред пострадалите сгради бяха и тези на Центъра за спешна медицинска помощ и болница "София мед". 

    Щети и реакция

    Осем екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" заедно с екипите на столичната пожарна са работили през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Освен на сигнали за завирени пътни участъци и подлези, те са реагирали и на такива за съборени от бурята дървета в районите Витоша и Лозенец.

    Проверено е състоянието на всички по-критични места в града. Няма поражение по транспортната инфраструктура.

    Дежурни служители от дирекция "Околна среда" и от районните администрации следят денонощно нивата на язовирите и критичните места на реките. Към момента реките, които преминават през територията на София, понижават нивата си. Язовирите Мрамор Мърчаево и Суходол се изпускат контролирано.

    Градският транспорт се движи нормално.

    Днес през деня ще продължи работата по отстраняване на паднали дървета и счупени клони от бурята, както и почистването на улиците главно в планинските райони от наноси

    Източник: dir.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини