Днес е най-дългият ден

Астрономическото лято настъпва днес у нас в 13 часа и 7 минути, когато е и лятното слънцестоене, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По Гринуич астрономическото лято настъпва днес в 10 часа и 7 минути. 

Днешния ден е най-дългият в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет "Св. Климент Охридски", пред БНР

"Северния полюс на Земята е максимално близко, насочен ъгъл само от 3,4 градуса км лъчите на Слънцето. Затова в северното полукълбо, където сме ние в България започва лятото, а в южното това е началото на зимата. Най-интересното разбира се, че днес е най- дългият ден - цели 15 часа, 19 минути и 29 секунди, като всеки ден след това, денят ще става все по-къс и по-къс, като най- кратък ще бъде разбира се през декември по време на зимното слънцестоене", каза д-р Владимир Божилов.

Лятото започва с лятното слънцестоене /около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо/ и завършва с есенното равноденствие /около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо/.

С лятното слънцестоене е свързан и празникът Еньовден у нас - 24 юни. Вярва се, че билките, брани през нощта срещу празника, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е събрана най-много от слънчевата енергия.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини