Русия обяви края на ракетата носител "Протон"

Генералният директор на Роскосмос съобщи за прекратяването на програмата "Протон". В интервю той казва, че текущите договори ще бъдат изпълнени, но нови няма да има. Роскосмос ще се фокусира върху новата "Ангара" и пренасянето на основното производство в Омск, като успешното им изпълнение ще сложи край на историческата тежка космическа ракета носител.

Дмитрий Рогозин подчертава, че "Протон" е изпълнил историческата си мисия и е време за преход към ракети от ново поколение.

Еднократната универсална ракета-носител "Протон", която извежда в орбита космически апарати е раработена през 60-те години на 20 век.
Първите "Протон" били двустепенни и нили средно тежки. Впоследствие е разработена тежката "Протон-К", вече тристепенна. От началото на 21 век основната модификация е "Протон-М" с 3 или 4 степени. Стойността на едно изстрелване на "Протон-М" се оценя на около 65−70 милиона долара. От първия старт през 1965 година досега има 291 успешни и 40 неуспешни изстрелвания на различни модификации "Протон" от космодума Байконур в Казахстан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини