Тежък удар за онлайн търговията в САЩ, ще плаща щатски данъци

Върховният съд на САЩ е решил в четвъртък, че американските щати имат широки права да облагат онлайн продажбите на стоки и услуги, с което отменя собственото си решение, отпреди 25 години в началото на интернет ерата.

Деветте съдии са се произнесли 5 на 4, което отменя предходното решение на висшия съд на САЩ, според което даден щат може да облага само продажби на фирми, които имат физическо присъствие в този щат.

Решението на съда може да окаже голямо влияние както върху онлайн търговията, така и върху търговията на дребно, и да даде възможност на щатите да получават приходи от данъци върху продажбите от електронната търговия.

Решението, с което Южна Дакота печели срещу онлайн търговеца на мебели Wayfair, предизвика вълнение в бранша на онлайн търговията и падане на акциите на Амазон, eBay, Etsy и др.

Казусът на Южна Дакота беше подкрепено от 35 щати и федерални правителства. 

Върховният съд сега отменя решение от 1992 г., в което се е произнесъл, че компанията Quill, която изпълнява пръчки по мейл, не трябва да плаща данъци върху продажбите в Северна Дакота. Съдът обяви в четвъртък, че предишното му "правило за физическо присъствие" е "неправилно и некоректно", а по-ранното тълкуване на "клаузата за търговия" - конституционна гаранция срещу намесата в междущатската търговия, не е приложимо в този случай.

"И със сигурност целта на Търговската клауза не е да позволи на съдебната власт да създава пазарни изкривявания.", казва съдия Антъни Кенеди.

Щатите и традиционните търговци на дребно твърдяха, че предишното решение дава несправедливо предимство на онлайн продавачите, които биха могли да превозват през щатски граници, без да плащат данъци в различни юрисдикции. Търговските центрове, универсалните магазини и големите търговски центрове са съкратили хиляди работници и се борят да останат отворени, тъй като потребителите се обръщат към интернет за все по-голям набор от стоки и услуги.

Главният прокурор Джон Робъртс, заедно с трима други съдии, заяви,  че електронната търговия "се е превърнала в значима и жизнена част от нашата национална икономика на фона на установените правила" и че Конгресът трябва да се заеме с този въпрос.

Президентът Доналд Тръмп приветства решението по време на среща с губернатори в Белия дом: "Това е голяма, голяма победа за губернаторите в тази стая".

Изследователите от GlobalData изчисляват разходите на потребителите на около 15,2 милиарда долара годишно и прогнозират, че решението ще навреди на дребните компании, продаващи само по интернет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини