Последно: Кафето е полезно за сърцето

Кофеинът е полезен за сърцето, показва ново изследване. То установява бладотворния ефект на кафето върху сърдечно-съдовата система на клетъчно ниво или по-точно в самия "енергиен център" на клетките - загадъчният органел на име митохондрия. Според резултатите от изследването, публикувано в PLOS Biology, кофеинът помага за движението на протеин - регулатор в митохондриите, като усилива техните функции и защитава сърдечно-съдовите клетки от увреждания.

По приведените данни кофеинът от четири чашки кафе е достатъчен за съответния физиологически ефект.

Авторите на изследването установяват, че протеинът р27, инхибитор в клетъчния цикъл, защитава клетките на сърдечния мускул от смърт, а също така стартира превръщането на фибробластите в клетки, съдържащи съкращаващи влакна, което е важно при възстановяването на сърцето след инфаркт на микарда. Кофеинът ускорява движението на р27 в митохондрията, стартирайки верига реакции, благотворни за сърцето. Това може да се постигне с изпиването на 4 чаши кафе. Освен това то защитава сърцето , показали опити с мишки със затлъстяване и стари мишки.

Резултатите могат да доведат до преосмисляне на стратегиите за превенция на сърдечния мускул, а също и до включване на йкафето в диетата на възрастните хора.

Ефектът на усилване на митохондриалния р27 може да даде потенциален терапевтичен ефект при съдречно-съдови заболявания, но също и да увеличи продължителността на живота.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини