Mоже да падне още една китайска космическа станция

    Спомняте ли си китайската космическа станция "Тянгун-1" и вълненията около неконтролираното й навлизане в атмосферата на Земята? Сега историята като че ли се повтаря с другата космическа станция на Китай.

    Изглежда че трябва да се подготвим за връщането на Земята на втората китайска експериментална космическа орбитална станция, наречена "Тянгун-2" (Tiangong-2). Тя е снижила орбитата си с около 90 километра.

    Орбиталната информация, публикувана от стратегическото командване на САЩ, показва, че "Тянгун-2" се е преместил от надморска височина от 380 до 290 километра, съобщава SpaceNews.

    Няма информация за състоянието на космическата лаборатория "Тянгун-2". Китайската служба за космическо инженерно обслужване на (China Manned Space Engineering - CMSE), която управлява китайските космически полети не отговори на искането на SpaceNews за коментар.

    „Изглежда, че понижаването на орбитата на "Тянгун-2" е първата стъпка за безопасното му спускане”, заяви за SpaceNews Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell), астрофизик в Харвард-Смитсониънския център за астрофизика. 

    Китай вероятно се опитва да избегне съдбата на "Тянгун-1". Изглежда, че са снижили орбитата на станцията на 13 юни, коментира за IFLScience Макдауъл. 

    Фил Кларк (Phil Clark), дългогодишен наблюдател на китайската космическа дейност и автор на множество статии за Journal of the British Interplanetary Society, проследява орбитата на "Тянгун-2" от самото начало. Той отбеляза, че липсва запалване на двигателите на станцията, за да се издигне на орбитата си, от която се смъкна миналата седмица.

    "Китай не иска да се повтори историята на "Тянгун-1", който каквото ще да разправя", отбеляза Кларк пред SpaceNews .

    "Тянгун-1" претърпя авария в началото на 2016 г. Космическият кораб започна постепенно да се разпада с неконтролируемо повторно навлизане в атмосферата, което в края на краищата настъпва на 2 април. Голяма част от космическата лаборатория изгоряха, а другите остатъци се приземиха в Тихия океан.

    "Тянгун-2" е почти идентичен по размер, така че дори случаят да се повтори, вероятно няма да причини прекалено големи проблеми. А ако Китай го свали по контролиран начин, тогава всичко ще е наред.

    Понастоящем няма индикация какъв ще бъде следващият ход на Китай или кога ще бъде направен.

    8,5-тонният "Тянгун-2" е дълъг 10,4 метра с максимална широчина 3,35 метра. Станцията стартира през септември 2016 г. и бе обитавана от екипаж от двама души от октомври до ноември 2016 г., без да се предвиждат други мисии. Китай я използва, за да се подготви за стартирането на по-голяма станция, чийто първи модул се очаква да стартира през 2020 г.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини