50% от работещите на „Албена“ са чужденци. Печата

Залавянето на избягалия затворник е сред водещите теми в неделните вестници.
"Един рецидивист е заловен, хората да бъдат спокойни. Така действа системата, така ще работим и занапред спрямо всички, които нарушават правилата." Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов на брифинг днес, часове, след като полицията намери и арестува избягалия от Ловешкия затвор. "Само за два дни, около 52 часа ни бяха необходими за издирването, посочи Маринов", цитиран от пресцентъра на МВР. Той благодари на участвалите в операцията повече от 200 полицаи и жандармеристи." - в. "Дневник".
"Поздравявам всички служители в системата на МВР, които участваха в издирването на избягалия затворник. Професионалната им работа успя да върне в затвора беглеца и да предотврати евентуално негово следващо престъпление, написа Цветан Цветанов в личния си профил във фейсбук. Благодаря и на всички граждани за подадените сигнали и активното съдействие на органите на реда по време на издирването. Това за пореден път доказа, че когато държавата и гражданите работят заедно резултатите винаги идват, завърши поста си Цветанов." - в. "24 часа".
Туристическият сезон също е сред актуалните теми.
 
"Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов, съобщи пресцентърът на министерството. Тя уточни, че според експертите от контролното звено на министерството, нарушения няма, но допълнително ще бъде възложен и геодезически мониторинг, за да се гарантира, че площите с платени плажни принадлежности и свободна зона са според изискванията. Ако бъдат установени нарушения, ще бъде наложена глоба в размер на 5% от концесионната цена по договор, а при повторно нарушение ще бъде изпратено предупреждение за прекратяване на концесията. Това е втора проверка на ивицата през този сезон. "При първата липсваха табели и медицински пунктове, които сега са на лице", каза Ангелкова. Обясни, че тази година били разменени местата на свободната и платената зона и може би оттам идвали недоразуменията. "За плаж Приморско-централен сме поискали от кмета да издаде заповеди за премахване на преместваемите обекти, които в момента са на ивицата", заяви министърът. По думите й не е редно на плажа да има търговски обекти и платени плажни принадлежности, а ако се стигне до премахване, ще бъдат съборени 4 обекта. Ангелкова информира още, че има приключила процедура за концесиониране на плажа, като в момента тече срок за обжалване. "Очаква се до 2 седмици да има подписан договор, но ако евентуално обжалване забави сключването му, плажът ще бъде отдаде под наем. Успоредно с това ивицата е обявена за неохраняема, така водното спасяване за момента ще бъде осигурено от областната управа на Приморско, а почистването от кмета", обясни тя. За сигнали за изливащи се на плаж Кабакум замърсени води Ангелкова информира, че са сезирани контролните органи и ще бъде направена съвместна проверка. "Очакваме тя да бъде извършена най-късно до понеделник, с което ще се установи дали има замърсяване", каза тя." - в. "Дневник".
Ставащото на Балканите също е във фокуса на всекидневниците.
 
"Македония строи магистрала към българската граница Лично премиерът Зоран Заев даде старт на строителството на магистралата от Ранковце до Крива Паланка, недалеч от българската граница, предаде БГНЕС. Магистралата е с дължина от 23 километра и нейното строителство трябва да приключи до 2021 г. Заев съобщи, че в началото на следващата година трябва да започне и разширяването на пътя от Крива Паланка до граничния пункт с България - Деве баир (Гюешево). За строителството на тези пътни проекти властите са подсигурили 58 млн. евро чрез кредитни линии от Световната банка. За нас Коридор № 8 е много важен - той свързва Адриатическо с Черно море. Няма да спираме. Енергично ще изпълним тези значими за народа ни проекти, подчерта македонският премиер Зоран Заев и поясни: "Изграждаме пътна инфраструктура за развитието на тази част от Република Македония. Да създадем необходимите условия за движение на гражданите съгласно европейските стандарти. Подсигурихме общо 270 млн. евро за изграждането на пътища с дължина от около 800 километра." - в. "Сега".
 
"Изборите, които ще се проведат в Турция в неделя, имат сериозен залог. Той е промяна на политическата система". Това каза за NOVA посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски. Тя смята, че с начина си на гласуване на вота за президент и парламент обществото ще покаже как иска да бъде управлявано в следващите години. "Ако Ердоган бъде преизбран, Турция ще се превърне в президентска република", коментира Нейнски. Тя е категорична, че независимо от резултатите от изборите, добрите отношения между София и Анкара "трябва и ще продължат." - в. "Стандарт".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини