DARPA демонстрира бързи бойни транспортьори без броня с чудовищна проходимост (видео)

Програмата на DARPA за наземни X превозни средства (GXV-T) има за цел да подобри мобилността, оцеляването, безопасността и ефективността на бъдещите бойни превозни средства. Агенцията демонстрира напредъка в технологиите за бързо пътуване по разнообразен терен и подобряване на осведомеността за състоянието отвън, както и лекотата на работа.

В необичайните на вид машини е използвана разширена виртуална ряалност. Обичайно бойните траспортни срества имат малко процети и това е всичко, което може да види водачът. Но GXV-T променя това изцяло. Не гледайте през прозореца, имате 360-градусова панорама с 3D картина в реално време. На нея получавате предложение за най-доброто трасе, по което може да мине превозното средство.

Майор Амбър Уокър, програмен мениджър на GXV-T в Tactical Technology Office на DARPA казва "За мобилността използваме коренно различен подход, като избягваме бронята и развиваме възможности за бързо движение и гъвкавост по всякакви терени".

Радикално повишена проходимост демонстрират бойните транспортьори на DARPA. Задвижването е в колелата, те са много и всяко е самостоятелно. Това трябва да се види. На терена има  и едно, което променя колелото си от обичайната кръгла форма в триъгълна. Задвижва го верига, която обикаля триъгълника. Радикално е! Както впрочем и останалите демонстрирани модели, които остават невъзмутимо в едно и също положение, каквито и неравности да срещат по пътя си. Никакво накланяне на кабината, никакво тресене и друсане.

Системата METS на Pratt & Miller осигурява високa скорост по неравен терен, като същевременно поддържа колата изправена и свежда до минимум дискомфорта на хората вътре. Демонстрираният автомобил е със стандартни военни 20-инчови колела и усъвършенствано окачване - ниско  (4 до 6 инча) и ново високо, което достига до 6 фута - 42 инча нагоре и 30 инча надолу. Демонстрацията показва как машината се справя със стръмни склонове и наколони, като активно и независимо регулира хидравличното окачване на всяко колело.

Демонстрациите включват технологии, разработени за DARPA от Национален център по роботика на Университет Карнеги Мелън, Honeywell International, Pratt & Miller, QinetiQ и Raytheon BBN Technologies.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини