София е домакин на Дигиталната асамблея и Фестивала WEBIT

Столицата ни е домакин на две мащабни събития, посветени на цифровата икономика - Дигиталната асамблея и Фестивалът WEBIT. 

Webit.Festival Europe се провежде на 26-27 юни 2018 в София и е основна част от Европейската седмица на иновациите. Събитието е под патронажа на Министерството на Европейското Председателство на Съвета на Европа, на Комисаря по дигиталната програма и обществото на ЕК г-жа Мария Габриел, премиера на Република България г-н Бойко Борисов, както и на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова. 

Webit e водещо събитие в календара на българското председателство на Съвета на ЕС с над 10 паралелни конференции и изложения.

Решенията за умна градска среда са сред водещите теми на предстоящия ,,Cities Summit”, който отново ще събере в столицата ни кметовете от цялата страна, както и кметове и представители от големи Европейски градове като Рим, Париж, Хелзинки, Солун, Прага, Варшава, Берлин и други.

,,Cities Summit” е една от над 10 паралелни тематични конференции и изложения, които ще се състоят в рамките на фестивала.

В нея ще вземат участие кметове и заместник кметове на големи градове, Комисията на ЕС и членове на Европейския комитет на регионите. Освен тях ще присъстват членове на Съвета на градовете и избрани иновативни стартиращи фирми в сферата на интелигентната енергия, мобилността, интелигентните административни решения и интелигентните градски решения.

Темите на конференцията включват Изграждането на Умни Градове, Цифровата трансформация, Устойчивост, интелигентна енергия, интелигентна мобилност и транспорт,  както и за Smart City хакатон, организиран от Община София и Българската камара на Архитектите.

Сред темите, които фестивалът Webit ще покрие тази година с повече от 300 световни лектори, са:

Европа с хоризонт 2030-2050 г. – какво ще се промени в следващите десетилетия във всички аспекти, засягащи обществото.

Модерна инфраструктура – обработка на данни, суперкомпютри и cloud технологии, как изкуствения интелект се развива и намира нови приложения в развитието на професиите, Blockchain (разпределена база данни).

Забавление и Медии в 21 век, където ще се дискутират актуални проблеми като фалшивите новини, бъдещето на телевизията и рекламата, мястото на виртуалната и добавената реалност в медиите.

Общество/Култура в дигиталната епоха: Регламента GDPR, поверителност в мрежата.

Киберсигурност – защита на данните в мрежата, предпазване от adware (софтуер, който показва нежелани, натрапчиви реклами), криптиране на данни.

Дигитални умения и образование – новото поколение израства в т.нар. Ера на Изкуствения интелект, която бавно, но сигурно променя образователната система.

Здраве: Иновации и интегриране на модерните технологии в здравеопазването

Жените в бизнеса и политиката, която тема ще бъде част от Пленарните Сесии, председателствани от еврокомисар Мария Габриел.

Наскоро организаторите потвърдиха участието в София на Гер Барон, технологичен директор в Амстердам, Юрай Вакулик, изпълнителен директор на Аеромобил, летящият автомобил; Франческа Бриа, технологичен директор в Барселона; Патрик ван дер Смагт, директор на групата по Изкуствен интелект на Фолксваген; Федерико Флорез, директор на информационния отдел на гиганта Феровиал

Източник: Neftelimov.comофициален медиен партньор

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини