ЕС трябва да се подготви за най-лошото заради Тръмп

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз трябва да се подготви за най-лошото заради политиките на американския президент Доналд Тръмп, докато се задава търговска война между Вашингтон и Брюксел, съобщава АП.

В писмо до лидерите на ЕС Туск е написал, че "трансатлантическите отношения са под огромен натиск заради политиките на президента Тръмп".

Туск, който ще ръководи двудневната среща на лидерите на страните членки на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък, допълва, че "за съжаление разделенията отиват отвъд търговията".

То пише: "Убеден съм, че въпреки че се надяваме на най-доброто, трябва да сме готови да подготвим нашия Съюз за на-лошите сценарии."

Лидерите на ЕС ще постигнат съгласие за засилване на военното сътрудничество и намаляване на зависимостта си от САЩ. Това става ясно от проект на декларация, която се очаква да приемат на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, информира "Ройтерс". Той включва полагане на повече усилия за увеличаване на военните разходи - централно искане на президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще участва на срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел.

"Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност. Следователно ЕС ще предприеме действия за засилване на европейската отбрана чрез увеличаване на военните инвестиции, развитие на способностите и оперативна готовност. Тези инициативи ще повишат стратегическата автономия на ЕС", се подчертава в декларацията.

Политиката "Америка първа" на Доналд Тръмп и конфликтните му коментари за НАТО и ЕС принудиха съюза да обмисли по-тясно военно сътрудничество на Общността.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини