Отчетоха най-ниската температура на Земята - минус 98 градуса Целзий

Нов температурен рекорд е отчетен в един от районите на Антарктика - минус 98 градуса по Целзий.

Това обявиха климатолози от Университета в Колорадо в Боулдър в статия, публикувана в списание Geophysical Research Letters.

Високата надморска височина на Източноантарктическото плато и близостта му до Южния полюс създават условия тук да се задържат екстремно ниски температури - това е най-студеното място на Земята.

Тъй като студеният въздух е по-плътен от по-топлия въздух, той се изтласква надолу, в пукнатини и кухини. Най-благоприятните условия за температурни минимуми са при ясно небе и сух въздух. Последните значително понижават температурата, защото водните пари задържат топлината във въздуха, пишат авторите.

"В тази област наблюдаваме периоди на невероятно сух въздух, което позволява топлината от повърхността на снега да се излъчва в пространството по-лесно", коментира в Sci-news Тед Скамбос (Ted Scambos), старши научен сътрудник в Университета на Колорадо-Боулдър.

Най-ниската температура на въздуха, която някога е измервана от метеостанция, минус 89,2 градуса по Целзий, е регистрирана на същото място в станцията Восток на 23 юли 1983 г. Но метеорологичните станции може да не са на най-студеното място.

През 2013 г. изследователите съобщиха по сателитни данни, че най-ниската температура на Земята е минус 93 градуса по Целзий. 

Но актуализираният анализ на д-р Скамбос и колегите му показа по-ниски стойности.

В новото проучване екипът анализира сателитните данни, събрани през зимата на Южното полукълбо между 2004 и 2016 г. 

Изследователите използват данни от инструментите MODIS на борда на сателитите Terra и Aqua на НАСА, както и данни от инструментите на полярните оперативни сателити на околната среда (Polar Operational Environmental Satellites - POES) на NOAA.

Оказва се, че тази ветровита ледена пустиня може да бъде още по-студена - минус 98 градуса по Целзий на дълбочина от 1,8 до 2,7 м в леда..

Екипът наблюдава температури на снежната повърхност, които редовно спадат под минус 90 градуса по Целзий почти всяка зима в обширна област на платото над 3500 м над морското равнище.

В рамките на този район те откриват, че десетки обекти имат много по-студени температури - близо 100 места достигат температури на повърхността минус 98 градуса по Целзий.

"Има граница за това колко време продължават благоприятните условия да се достигнат тези изключително ниски температури и ограничение за това, колко топлина всъщност може да се разсее в атмосферата, защото водната пара трябва почти да няма, за да се излъчва топлина от повърхността при тези температури", обяснява Тед Скамбос.

Екипът разработи набор от инструменти, предназначени да оцелеят и да работят в най-студените места през зимата и да измерват както температурите на снега, така и на въздуха.

Те планират да разположат инструментите през следващата година или две, по време на антарктическото лято, когато температурите са сравнително поносими минус 30 градуса по Целзий.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини