Честито, газов гигант е! За пръв път заснеха раждането на планета

За пръв път астрономи уловиха изображения на планета бебе, орбитираща из диск от прах – оранжево джудже на 370 светлинни години от Земята.

Звездата, около която обикаля е наречена PDS 70, астрономите отдавна подозираха съществуването на планетата в орбита около нея. Новооткритата планета е обозначена PDS 70b.

Макар да разполагаме със солиден, правдоподобен модел за образуване на планети, откриването на доказателства в негова подкрепа се оказа далеч по-трудно.

Знаем, че когато звездите са новообразувани, около екватора им орбитира диск от прах, скали и газ. Планета се формира когато тези частици се сблъскват една с друга, постепенно ставайки по силни в гравитационно отношение и събирайки материал по орбиталния си път, преди в крайна сметка да образуват планета.

Документирането на раждането на нова планета не е лесно. Причината е, че обикновено екзопланетите са твърде отдалечени и следователни твърде бледи, за да бъдат уловени от оптичните телескопи, особено когато светлината, която отразяват е засенчена от яркостта на звездите им – същата причина, поради която не виждаме звезди на небето през деня.

Значителна празнина бе забелязана в протопланетарния диск на PDS 70 през 2012. Ето защо изследователи от Института по астрономия Макс Планк и Европейската южна обсерватория решили да насочат усилията си към търсене на планета бебе.

Дисковете около младите звезди са инкубатор за планети, но досега едва няколко наблюдения откриха признаци за млади планети. “Проблемът е, че досега много от кандидатите за планети може са били просто особености в диска”, казва астрономът Мириам Кеплър от Института Макс Планк.

Звездата PDS 70 притежава няколко характеристики, които я правят добър кандидат за подобен вид изследване. Протопланетарния и диск е голям, радиусът на въртене е около 130 астрономически единици (една астрономическа единица е равна на разстоянието между Земята и Слънцето).

Като оранжево джудже с маса малко по-малка от тази на Слънцето, тя не е изключително ярка, което означава, че е подходяща за наблюдение с коронограф.

Ето тук се намесил инструментът SPHERE на Много големия телескоп на Европейската космическа агенция. С помощта на неговия коронограф и поляризационните филтри, екипът открил голяма планета, орбитираща в празнината в протопланетарния диск на PDS 70, което означава, че планетата най-вероятно все още е в процес на натрупване на материал.

Масата и е няколко пъти по-голяма от тази на Юпитер, а орбитата и е около 22 астрономически единици – малко по-отдалечена от орбитата на Уран около Слънцето. Едно завъртане на PDS 70b около звездата и отнема близо 120 земни години, температурата на повърхността и е 1 200 Келвина.

Това я прави много по-гореща от планетите в нашата Слънчева система. Венера е най-гореща с температура от едва 737 Келвина.

PDS 70b е обвита в облаци, които променят лъчението, идващо от ядрото на планетата и атмосферата.

Макар да не се смята за потенциално обитаема, все още формиращата се планета е първата наблюдавана до момента и е от изключителна важност за планетарната наука.


Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини