Астероидът Веста се вижда с просто око на звездното небе (видео)

При безоблачно небе сега с невъоръжено око може да видите един от най-големите астероиди в Слънчевата система.

Веста, която понякога се класифицира като протопланета, е вторият по големина обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер след планетата джудже Церера.

Понякога е достатъчно ярка, за да се види с просто око, включително и в момента, тъй като прави най-близкото си преминаване до Земята за две десетилетия. Предишният ѝ подход бе през май 2007 г., когато бе малко по-далече.

Както отбелязва Sky & Telescope, обектът достигна най-близката си точка до Земята - известна като опозиция - на 19 юни, на разстояние от 170,6 милиона километра. Но ще остане видим с невъоръжено око до 16 юли.

Веста може да бъде забелязана близо до съзвездието Стрелец в югоизточното небе, когато се гледа от Северното полукълбо. От Южното полукълбо се вижда по-високо в небето. Траекторията ѝ ще я приближи до Сатурн, така че ако забележите газовия гигант, тогава трябва да видите и астероида на изток от планетата. Astronomy Now показва как да я намерите.

Може да видите Веста с невъоръжено око, но ще получите по-добра гледка с бинокъл и телескоп.

Наистина е доста впечатляващо, че е изобщо видима с просто око, като се има предвид разстоянието и размерите ѝ - около 570 километра.

Веста отразява твърде много от достигналите я слънчеви лъчи - около 43% в сравнение с Луната - 12% - и астрономите не са напълно сигурни защо. Може астероидът е защитен от магнитно поле, което да поддържа непокътната неговата повърхност.

Сондата на НАСА Dawn посети Веста и бе на орбита около нея от юли 2011 г. до септември 2012 г. Този космически кораб вече е на орбита около Церера от март 2015 г., където ще остане за останалите дни.

Но благодарение на този близък подход не е нужен космически кораб, за да видите Веста. И ако гигантските астероиди не са вашето, тогава не забравяйте да погледнете Сатурн. Той ще направи най-близкото си преминаване до Земята днес, 27 юни, така че може да имате възможност да разгледате и опръстенената планета.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини