МОН свали първото класиране на седмокласниците заради техническа грешка

Скандал гръмн ав МОн днес заради техническа грешка при класирането на седмокласниците за училищата, които са си избрали. Заради това и първата подредба беше свалена от сайта на министреството.
По-късно се разбра, че грешката е допусната само при част от класирането и то ще бъде оправено до края на дена.
 
Грешката засяга само София и касае Технологичното училище "Електронни системи" - ТУЕС, Софийската професионална гимназия "Джон Атанасов", Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия, както и една паралелка в НПМГ. "Там  вместо да бъде удвоена оценката от олимпиадата по физика, тя е взета един път", обяви началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) София-град Ваня Кастрева на извънреден брифинг, след като МОН изтегли обявеното по-рано класиране на учениците. 

 "Проблемът е в техническата грешка и ние се чудим откъде идва тя, защото в балообразуващите групи само последният тик в системата е променен на едно, а трябва да е три", обясни Радев, като посочи, че може и някой да е натиснал нещо грешно.

 
РИО в София е бил сигнализиран от родители, записали децата си за професионална гимназия "Джон Атанасов" и ТУЕС. Веднага след това работа е започнала специална комисия към МОН.

Шефът на инспектората предупреди, че ученици могат и да се върнат надолу по скалата, тъй като всичко зависи от това как са подредили желанията си. "Водещо е желанието, а на второ място - балът", посочи Кастрева. Тя посочи, че  за 20 от над 8800 деца ще има разлика в училището след поправянето на техническата грешка .

 
Отговорникът за информационното осведомяване на седми клас Камен Радев коментира, че се разглежда отделно всеки един бал. Когато има съмнение в някакво разминаване, на всеки един родител се отделя специално внимание и се разглежда конкретно неговия случай.
 
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова допълни, че няма информация от други родители и от други градове за подобни проблеми. Тя заяви, че ще бъде направена допълнителна проверка и съответно ще има последствия и наказания, ако има човешка грешка.
Тя напомни че от утре започва и записването на учениците, които са приети.
 
haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини