Да размразим износа за Китай на роза дамасцена, призова бизнесмен

България има изключително големи проблеми при износа си в Китай. Това заяви Лъчезар Динев от Българо-китайската търговско промишлена палата пред БНР.

Думите му са преди очакваната на 7 юли в София Седма среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Темата на лидерската среща е "Задълбочаване на отвореното и прагматично сътрудничество, съвместно насърчаване на общия просперитет и развитие".

За форума, който ще се проведе в НДК, пристигат китайския премиер Ли Къцян и държавните ръководители на 16 държави от Централна и Източна Европа и китайския премиер Ли Къцян.

Динев посочи и конкретните проблеми на България в търговските отношения с Китай: "Всички продукти, които са с розово масло и розова есенция от роза дамасцена от миналата година са забранени за внос в Китай и това продължава да е така. Имахме колега, който беше изхвърлен от 300 супермаркета, защото бисквитите, които е продавал имат есенция от роза дамасцена. Те разрешават само от произведена в Китай роза, което не е честно, най-малкото, защото в момента търговският дефицит между България и Китай ще надхвърли 1,3 млрд. отрицателен баланс за България", заяви Динев.

Според него е необходимо да се намери нашата ниша, така че се промениизменим този баланс без да засягаме интересите и да бъде взаимноизгодно.

Може да се помисли за китайски студенти в България или за аутсорсинг и възможност за работа на български софтуерни инженери, смята Динев.

"Имаме над 70 хиляди незаети места в образователната система, а китайските студенти само във Великобритания внасят 4 млрд. паунда за вътрешния продукт на Великобритания. Най-важното нещо е туризма. В момента имаме около 7000 туриста от Китай, т.е. ние трябва да наблегнем на тези лесни за промяна на търговския баланс между България и Китай, което ще бъде дискутирано", заяви Динев.

По думите му България е инвестирала близо 5 млрд. лева в жп инфраструктура със скорости от 200 км/ч на голяма част от трасетата. Следващите 10 години ще направи още 13 млрд., което дава възможност огромни маси туристи да се преместват от круизните кораби, които акостират на морето към Стара Загора и Пловдив.

Относно информацията, че ще си купим влакове, които са подобни на тези от след 1980 година, т.е. максимум 160 км/ч нищо, а нашите трасета позволяват 200 км/ч.

"Това, което е най-големият проблем е, че тези влакове ще се доставят след около 10 години и ще работят следващите 40 години, т.е. около 2060 година ние ще имаме влакове от времето на нашите баби, но това ще попречи на бизнеса, свързан с туризма", допълни Лъчезар Динев.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини