МВР и МРРБ със съвместни мерки за намаляване на тежките произшествия на пътя

Ограничаваме максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в МВР. Изключение е автомагистрала „Хемус“, където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ и едното платно на виадукта „Коренишки дол“. Предстои да приключи ремонтът на 12 км от северната магистрала в района на село Невша, така че в най-активния летен сезон и в тази отсечка да се пътува спокойно и безаварийно. 

От тази седмица се очаква повишаване на трафика с около 30% във връзка със започналото придвижване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция, поради което се очаква интензивен трафик по автомагистрала „Тракия“ не само в почивните дни, коментира министър Нанков и призова да се шофира с повишено внимание. Ето защо са преустановени всички ремонтни дейности по АМ „Тракия“. Отпушихме значително трафика по Южното Черноморие с предсрочното пускане за движение на участъка Поморие – Ахелой и обхода на Ахелой. По пътя между Варна и Бургас в ремонт е само мостовото съоръжение „Звездица“, работата по което трябва да приключи до 20 дни. Приключват ремонтите на отсечките Варна – Добрич и Добрич – Албена, които ще бъдат възобновени през есента. През летния сезон няма да се работи заради тежкия трафик, а в дните, когато той е най-интензивен, движението на тежкотоварни превозни средства се ограничава, каза още Нанков. Той подчерта, че извършващите се ремонти са добре обозначени.

Регионалният министър коментира, че се осъвременяват нормите за проектиране на пътища, които ще следват всички европейски стандарти. Ако преди 7-8 години средно от всеки проект за ново строителство или ремонт и рехабилитация на път се отделяха между 3% и 4% за мерки, свързани с пътната безопасност, в момента около 10% от всяка инвестиция в пътна инфраструктура е насочена за такива дейности, посочи той и напомни, че се променят и нормативите, свързани с проектиране на пешеходни пътеки. Министърът каза още, че целево в мерки за подобряване на характеристиките, видимостта, осветеността и достъпността на пешеходни пътеки се инвестират 3 млн. лв.

Притеснявам се днес и идните събота и неделя да не заприличат на миналогодишните. Тогава са загинали 3 души в петък и 6 – в събота. Статистиката показва, че през уикендите на юли 2017 г. загиналите по пътищата са общо 21. Това е причината да се изправим пред вас, за да предупредим гражданите да внимават, да им напомним къде са опасностите и да намалим пътните инциденти, каза МВР-министър Радев.

През първите 6 месеца на годината броят на загиналите е с 44 по-малко, спрямо същия период на миналата година. Най-много жертви има на територията на ОДМВР-Пловдив, СДВР и ОДМВР-Бургас. Значително увеличение на загиналите има в ОДМВР-Хасково, Пловдив, Варна, СДВР, Враца, Видин, Добрич и Перник.

И тази година са командировани 800 служители от Охранителна полиция за целия сезон, които ще изпълняват контролни дейности в областите с морски курорти - Добрич, Варна и Бургас. Той добави, че от тази година ще има командировани служители на Пътна полиция в община Несебър. През последните 5 години, месец юли е сред трите с най-голям брой загинали на пътя.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини