Бърза ескалация: Нови мита за китайски внос в САЩ

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да въведе нови мита върху стоки от Китай на стойност 200 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на представителя на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Според него митата ще засегнат още 10% от стоките, внасяни от Китай, включително риба, ябълки и аларми срещу крадци.

Същевременно, според източници на в. "Уолстрийт джърнъл", Белият дом решил да въведе допълнителните мита в отговор на действията на Китай, който въведе 25% мито върху вноса на американски стоки. Въпреки това властите на САЩ очакват да продължат преговорите с Пекин за търговията

Китай разкритикува остро последната заплаха на САЩ за увеличаване на митата като "напълно неприемлива" ескалация на тяхната търговска война и преупреждава за неохбодими ответни мерки, съобщава "Асошиейтед прес". Министерството на търговията на Китай не разкрива конкретни детайли в какво ще се състои ответният удар, но Пекин по-рано заплаши с "всеобхватни мерки", Китайското изявление предизвика опасения, че могат да бъдат нарушени операциите на американските компании в Китай..

"Напълно неприемливо е американската страна да публикува списък с мита по начин, който увеличава и ескалира напрежението", се подчертава в изявление на китайското търговско министерство, като се допълва: "За да защитим изконните интереси на страната и нейния народ, китайското правителство ще бъде принудено да наложи необходими контрамерки."

В петък Вашингтон наложи допълнителни 25 процента мита върху вносни стоки от Китай на стойност 34 млрд. долара, включително медицинско оборудване, електроника и фабрични машини. Пекин отговори чрез налагането на подобни мита върху същата стойност американски внос, включително соя и портокалов сок.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини