Защо Топ лекар напусна най-голямата болница в България и дойде в Смолян да спасява сърца ?

    След 15 години усилия Смолянската болница вече има Лаборатория за инвазивна кардиология и тя вече реално започна работа, спасявайки 29-годишната Севдие след тежък инфаркт на миокарда. Беше ѝ поставен стент от екип, ръководен от д-р Николай Илиев, който вече е назначен и работи в лечебното заведение в областния град.

    Началникът на Кардиологичното отделение д-р Нина Шехова призна, че този Център за инвазивна кардиология е и нейна 15-годишна мечта, а сега – само няколко дни след като е спасен първият пациент, се чувства горда, щастлива и удоволетворена, както и целият екип.  Така населението на областта вече има шанс да получи висококвалифицирана и навременна медицинска помощ, а тежките случаи няма да се налага да се транспортират с риск за оцеляването им при дългия път до Пловдив или друга голяма болница.

    „Изключително трудно ни беше, регионът ни е на „колела“, особено при зимни условия – да транспортираш човек с остър инфаркт на миокарда или много нестабилно състояние при остър коронарен синдром, за да стигне до най-близката лаборатория. За щастие не сме губили пациент, но това ни е коствало много – на болницата, на екипа, с който работя, на самите пациенти.   Д-р Шехова сподели още,  че към момента има недостиг на медицински персонал, а през последните две години в кардиологичното отделение специалистите са с двама по-малко, защото младите търсят по-добри възможности за реаизация.

    „Но това не е влошило работата на отделението, що касае здравето и живота на пациентите. Бяхме и все още сме по-натоварени, налага се да работим допълнително, защото обема на работата и броя на пациентите тук е голяма, ние сме единствената Кардиология в областта, даже имаме пациенти от Кърджали, Асеновград, често гости на Пампорово и чужденци.  Сега, след като започна инвазивната кардиология, д-р Илиев, надявам се и другите колеги, които ще дойдат да работят тук-не само в инвазивната лаборатория, но и в отделението като цяло – да помагат. “, сподели шефката на кардиологичното отделение. Д-р Николай Илиев вече е назначен за постоянно, очакват се още двама специалисти и това ще бъде достатъчно, за се покрие изискваната по норматив 24 часова спешност, обобщи още д-р Шехова. По думите ѝ в момента в отделението има три медицински сестри, една от тях е с над 40 г стаж в инвазивната кардиология, а сега тя обучава две колежки, които ще минат на курс в голяма клиника за основно обучение.

    Какво обаче накара един изключителен и висококвалифициран кардиолог, с над 25 годишен опит и практика в големи столични болници, да избере Смолян и да дава втори шанс на пациенти с висок риск за живота? Това сподели самият д-р Илиев, който се върна в Смолян не смо защото е роден в родопския град.

    „От 2 месеца и половина съм тук и основоното, което ме води е огромното ми желание и дългогодишна амбиция в нашия град, аз също съм от тук и родителите ми жиеят тук, най-после да бъде създадена такава инвазивна лаборатория, с която да можем да помагаме на нашите съграждани и пациенти в нужда – основно остър инфаркт на миокарда.

    Д-р Илиев призна, че самата подготовка е траела повече от 6 месеца, а от месец и половина активно се подготвят списъци на пациенти. „Селектираме ги заедно с началника на нашата кардиологична клиника д-р Шехова и всъщност подготвихме не малък брой. В сряда /б. а. 3 юли/ дойде изключително спешен случай. На всичкото отгоре ставаше дума за изключително млад човек, 29 годишна жена. Истината е, че в моята практика съм стигал до 33 г, но 29 дори и в книгите не съм срещал. “, разказа д-р Илиев за първият пациент на Центъра за инвацивна кардиология, който налага преждевременно стартиране на работата му. „Оказа се, че баща ѝ също е починал на 30 години внезапно от инфаркт. С появата на този спешен случай се наложи ние светкавично да се организираме и да отворим вратите на подготвящото се отделение. За щастие мина прекрасно, тя е в много добро състояние. Това е идеята на това отделение и това е моята вътрешна удоворетвореност и мисия, защото това се извършваше до скоро само в големите градове. Но това не значи, че в малкия град хората нямат нужда, не бледуват и не са им нужни спешни грижи“, сподели изкусният кардиолог, който скромно признава, че не заплащането го е довело в Смолян, но ако човек си върши съвестно работата може да печели достатъчно, за да живее нормален живот, но според  него като цяло големите заплати на лекарите са медийна спекулация.

    „Имам впечатления от големи софийски болници, може би има известна разлика, но като цяло заплащането на лекарите в България не е добре регулирано и единица са тези с големи суми, с които се спекулира в пресата. Като цяло – за труда и усилията, които полагаме сме далече от реалното заплащане. Аз идвам от най голямата болница в страната, каквато е Военна болница, работил съм и в частни клиники, но моето най-голямо желание беше наистина да дойда тук. Може би звучи нереално и идеалистично, но ние с д-р Шехова преди 7 години сме го обсъждали този проект /б. а. Проекта за Инвазивна кардиология/.

    Важно е, защото от тогава влезе една европейска програма „Стент за живот“, стент – това са пружинките, които ние слагаме. Това е амбициозна програма, която се стреми да покрие всички райони в европейските държави и до 90-та минута пациентите да достигат до инвазивен център, където да получат незабавна помощ. А вие знаете, че ние сме изолирани по географски причини и бяхме последните в страната, които не отговаряхме на изискванията по тази програма. Това беше един от основните мотиви на здравното министерство, както и на усилията на д-р Дариткова, и тя има роля нашата инвазивна лаборатория да се отвори и да заработи“, сподели още д-р Илиев, който вече трайно остава в родния Смолян и ще спасява сърцата на смолянчани и хората от областта.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    Последни новини