Скандал между земеделския министър и животновъди, със закани да се пали вълна

Оставка на зам.-земеделския министър Цветан Димитров – това поискаха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Причината – 10 години реално отговаря за животновъдството и не се случва нищо, аргументира се Симеон Караколев за искането.

Не може когато един чиновник сбърка, да не се случва нищо, подчерта Караколев, посочвайки отмяната на наредба номер 3 от съда (бел. ред. – наредбата задължаваше животновъдите да предават по 70 лита мляко задължително на мандрите, защото се промени принципът на доказване нуждата от субсидия – не на глава животно, а на произведено количество мляко).

От асоциацията са категорично – има и конфликт на интереси, тъй като съветникът на земеделския министър Румен Порожанов - Бойко Синапов, е поискал 51 000 лева държавна помощ за участие в селскостопанско изложение, а Цветан Димитров одобрил отпускането на парите.

В 11:00 часа днес, 13 юли, се очаква протест на овцевъди и козевъди на пътя София – Варна, със закана да има пътна блокада. Ще излизваме мляко, ще палим вълна, настоя Караколев. В сряда, 20 юли, ще има протест и пред Министерския съвет, добави животновъдът.

Същевременно земеделският министър Румен Порожанов не се съгласи с „повечето тези” на протестиращите. Той обяви пред Нова телевизия, че те не дошли на насрочена среща тази седмица, за да се обсъдят проблемите, а обикаляли из цяла България да се срещат с други животновъди.

Порожанов разкритикува и решението на ВАС за наредба номер 3, защото тя била отменена, тъй като нямало оценка на въздействието, а нещата стояли по друг начин на тричленка на ВАС, когато "дори прокурорът" приел мотивите на земеделското министерство. 

Земеделският министър коментира и искането държавата да плаща определени компенсации на овцевъди и козевъди.

Не може да е основание да се искат компенсации в ретроактивен аспект (т.е. с минало действие), е тезата на Порожанов.

Той се съгласи, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви както се иска на производителите, но такъв бил пазарът, даже в Европа.

Не можело обаче да има 20 лева обезпечение, смята Порожанов, който уточни, че предложението на държавата е 5 лева. Животновъдите много добре знаят какви са възможностите – водихме разговор, но на мен ми беше ясно, че Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ще протестира, каза министърът. 

За случая "Бойко Синапов" Порожанов коментира, че обвиненията не били сериозни. Всичко било направено по правилата. 

Африканската чума 
Предвид появилите се в социалните мрежи клипове на стопанства, в които се избиват животни заради африканска чума, Порожанов отвърна, че такива били нормативните изисквания. Много фермери обаче протестираха, защото пробите на техните животни били отрицателни. Порожанов обаче заяви, че имало трикилометрова зона, в която трябвало да се действа. Щяло да има проверка и от ЕС.

Министърът обеща всички засегнати животновъди да бъдат обезщетени, като средната цена на глава била 240 лева, като става въпрос за тези животни под селекционен контрол, а за другите – 150 лева. Ако има кандидатствали по „Обвързано производство”, те щели да си получат субсидията, която, според Порожанов, хич не била малка.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини