Останахме в периферията на ЕС, недоволен Карадайъ

Председателството на Съвета на ЕС е на България, а не на управляващата партия. С такава критика се обърна към правителството лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като премиерът Борисов представи своя отчет в пленарна зала.

Карадайъ обясни, че на практика председателството е нормално, протоколно и рутинно събитие, но за България това е първото председателство и затова е важно - за да се видим като част от европейския процес и европейския дневен ред.

Гражданите на ЕС, включително и българските, очакват конкретни резултати - икономически растеж, сближаване на стандарта, посочи Мустафа Карадайъ и разкритикува отстъплението в кохезионната политика, отсъствието на темите за общата селскостопанска политика, икономиката, културата.

Какво се случи със сектор транспорт, с мобилността, попита лидерът на ДПС и установи, че като че ли се е забравило, че България и част от ЕС и българите са европейски граждани. Според него и по време на председателството се забелязва отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната, властвали са разделение и противопоставяне, расизъм и ксенофобия.

Геостратегическите интереси на страната минават през евроатлантическата интеграция и въпреки успехът на поставянето на темата за Западните Балкани, "нали си даваме сметка, че оставаме в периферията", заяви Мустафа Карадайъ. Той е недоволен, че темите за еврозоната и Шенген не са постигнали придвижване и са останали на заден план.

Мустафа Карадайъ призова да се проведат нужните реформи без подмяна и палиативни мерки.

Демокрацията няма алтернатива, както и междуетническата толерантност, категоричен бе Карадайъ и призова това да бъде визията на България за бъдещето.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини