България е трета в ЕС по смърт при трудови злополуки. Преглед на печата

"24 Часа:

ЕК обещала пари, ако България удържи чумата по кози и овце

Стараем се да ограничим заболяването от чума във възможно най-малък регион, за да не бъде засегната цялата страна. Това заяви шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев на извънреден брифинг в неделя.

БАБХ е компетентният орган, който дава гаранции на страните, търгуващи с България, затова действията ни трябва да са по правилата на Световната здравна организация, обясни той. Те са одобрени от 180 държави и описват всички действия при откриване на заболяване. Илиев подчерта, че отговорността на България е много по-голяма от тази на другите страни, защото сме гранична държава.

"Не мислете, че ние тук сме садисти, които искат да убиват животни. Аз имам 2 кучета и 2 коня, бил съм 20 г. ветеринарен лекар", заяви Илиев. Въпреки клиповете в социалните мрежи той и заместникът му Георги Чобанов твърдяха, че други хора освен ветеринари не извършвали евтаназирането на животните.

112.

"Сега":

МВР ще похарчи над 800 хил. лв. за мобилно приложение за тел. 112

Системата на спешния телефон 112 все още не е с напълно възстановени функции, но въпреки това МВР се готви да похарчи над 833 хил. лв. за мобилно приложение. Обявена е обществена поръчка, която трябва да направи линията достъпна за хора с говорни и слухови увреждания, като даде възможност за подаване на сигнали през приложения за телефони, мобилни устройства и компютри. Това става ясно от справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Съвсем наскоро, в началото на май, МВР е намерило изпълнител за големия търг, чрез който трябва да се възстанови 112. Тази поръчка е за над 7 млн. лв. Тя бе обявена още през ноември миналата година, след като месеци по-рано и граждани, и оператори от системата сигнализираха, че има сериозни проблеми. На операторите им се налагаше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата, съответно и градовете, от които им се обаждат. Така ставаха грешки. В самата обществена поръчка е записано, че трябва да се подмени "критично амортизираният хардуер" в центровете в София и Русе. Проблеми има и в Монтана, Варна, Бургас и Кърджали.

Статистика.

"Дума":

България е трета в ЕС по смърт при трудови злополуки

В България смъртността вследствие трудова злополука е 3,6, на 100 хил. заети, което я поставя на трето място в ЕС по този показател. Това съобщи националният секретар по безопасност и здраве към КНСБ Огнян Атанасов. В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хил. Атанасов поясни, че у нас на 100 хил. работещи се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 хил. Във Франция например са 3500. Изводът е, че не се докладват трудовите злополуки, тъй като за тях не се плаща, смята експертът от КНСБ.

ДУМА припомня, че от всичките 2911 трудови злополуки през 2017 г. 2318 са станали по време на работа. През м.г. трудовите злополуки са с 63 повече от 2016 г., увеличават се и смъртните случаи за година - от 88 на 94.

По данни на НОИ трудовите злополуки през първото полугодие на т.г. са общо 1427, от които 35 са завършили със смърт.

От КНСБ искат да бъдат възстановени секторните проверки по безопасни условия в предприятията, които допреди 8-9 години се провеждаха съвместно с ГИТ. Въз основа на тези проверки се правени проучвания и заключения за реалното състояние на условията за безопасен труд на дадена фирма.

Ваканции.

"Монитор":

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта, 2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.

Още преди да са започнали, на учениците им предстои почивка, тъй като 15 септември е събота и учебната година ще стартира на 17-и. Следващият почивен ден е 24 септември (понеделник), който е почивен заради 22 септември (събота), и така се получават последователи неучебни дни. Октомври ще мине само в учене, но след това ноември започва с 6 дни почивка.В нея влизат Денят на народните будители, който е официално неучебен, а след него е и първата ваканция - есенната, която е от 2 до 6 ноември включително.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини