Франция е новият световен шампион по футбол след успех с 4:2 над Хърватия

Изображение 1 от 3
     Отборът на Франция е световен шампион по футбол за втори път в своята история. "Петлите" стигнаха до най-ценното отличие в този спорт, след като на финала на Мондиал 2018 съкрушиха опонентите си от Хърватия с 4:2.Битката в Москва бе белязана от изключителни емоции и сложи подобаващ завършек на едно от най-интересните Световни първенства, организирани до този момент. В герои за "сините" се превърнаха звездите Гризман, Погба и Жиру, които се разписаха по веднъж, а пък нелеп автогол в своята врата добави Марио Манджукич.Хърватите се бориха мъжки и до последната минута опитваха да стигнат до нещо повече, момчетата на Златко Далич обаче нямаха както физическите сили, така и допълнителна доза класа. Почетните попадения за "ватрените" пък бяха дело на Иван Перишич и Манджукич.
     
    Селекционерът на Франция - Дидие Дешан пък записа името си в историята на Мондиал, след като стана третият, след Франц Бекенбауер и Марио Загало, печелил трофея и като играч, и като футболист.Неприятен белег върху финала остави и аржентинският съдия Нестор Питана, който през първото полувреме имаше сериозен принос да "подсигури" преднината на Франция. Първо латиноамериканецът свири леко нарушение, след което Манджукич си вкара автогол. 20 минути по-късно пък той трябваше да се консултира със системата ВАР, за да отсъди и дузпа за бъдещия световен първенец.Атмосферата на "Лужники" сякаш стресна двете селекции, които започнаха този грандиозен финал с максимално внимание към всеки един детайл. Първите, които опитаха нещо по-интересно в предни позиции бяха хърватите, но техните опити бяха спрени, след като Павар се намеси навреме при рейд на Иван Перишич. Амбициите на "ватрените" бяха потвърдени и от хубава акция на Анте Ребич, пробвал да центрира за Марио Манджукич. Френската отбрана обаче бе добре подготвена за подобен сценарий.Франция продължаваше да бъде в ролята на защитаващ се тим и след първите 10 минути в Москва. Инициативата принадлежеше на техния опонент, който атакуваше дръзко и смело по крилата. "Ватрените" обаче имаха проблеми с финалния пас и не успяваха да застрашат опасно вратата на Лорис.Опасна хърватска атака бе регистрирана четвърт час след началото на двубоя. Иван Перишич подмами опонентите си с промяна на фланга, по който оперира. Всичко това свари неподготвен Бенжамен Павар, който само изгледа как звездата на Интер пробва пас за Манджукич. Самюел Умтити обаче бе на точното място и пресече във възможно най-подходящия момент.
     
    Изненадващо, с оглед развитието на финала, Франция беше отборът, който откри резултата. Е, не и без голяма доза късмет. "Петлите" се добраха до малко спорно нарушение, което им позволи да центрират в полето на съперника. Това майсторски направи Антоан Гризман, а след като с коженото кълбо първо игра Рафаел Варан, топката фатално се отклони в главата на Марио Манджукич и неспасяемо се оплете в мрежата на балканците.Волята на "шахматистите" обаче бе непоколебима и те заслужено стигнаха до изравняването едва 10 минути по-късно. Отбраната на Франция сама си създаде големия проблем, след като се справи доста слабо при преодоляването на едно вражеско статично положение. Всичко това поднесе топката на дебнещия Иван Перишич, който се нуждаеше от едно залъгващо движение и лек рикошет в крака на Варан, за да прободе Юго Лорис за 1:1.На "Лужники" стана интересно в 38-ата минута с положение, което със сигурност ще бележи завинаги този финал на Световно първенство. При центриране от корнер, топката срещна ръката на Иван Перишич при опит за удар с глава на Матюиди. Първоначалното решение на съдията Нестор Питана бе да отсъди аут, но след съвет от неговите помощници, той прибегна до услугите на системата ВАР. 60-секунди по-късно, макар и доста несигурен, латиноамериканецът отсъди дузпа за ужас на хърватите. С отговорната задача за Франция се нагърби Антоан Гризман, който преодоля съпротивата на Даниел Субашич и отново изведе родината си напред.До края на полувремето хърватите опитаха отново да се върнат в мача, но този път късметът не бе на тяхна страна, след като Домагой Вида стреля встрани.Второто полувреме започна със здрави хърватски атаки. Те можеха да дадат необходимия ефект в 49-ата минута, когато Анте Ребич шутира силно под гредата. На мястото си обаче бе Юго Лорис, който с лявата си ръка изби в корнер.
     
    Французите явно не очакваха подобен развой на срещата, тъй като 60 секунди по-късно също можеха да бъдат сюрпризирани. Отново константна величина за "петлите" бе техният капитан, който мъдро пресече едно извеждащо подаване за Иван Перишич.Мераците на Хърватия очаквано отвориха мача, което пък бе по вкуса на Килиан Мбапе. Френската сензация сътвори обичайния си пробив на висока скорост. Преодоля Домагой Вида и си сътвори коридор за удар. Опитът му се оказа неуспешен тъй като бившият му съотборник в Монако - Даниел Субашич майсторски изчисти с крак.Селекцията на Златко Делич сякаш не си взе поука от мълниеносните контраатаки на французите и най-лошото за "ватрените" се случи в 59-ата минута. Мбапе отново проби през безпомощния Стринич, за да подаде към намиращия се на дузпата Гризман. Звездата на "петлите" много интелигентно видя връхлитащия отзад Пол Погба и моментално комбинира със своя добър приятел. Халфът с №6 пък не чакаше втора покана и с прецизен шут, зад границата на наказателното поле, отбеляза за 3:1!
    И ако попадението на Погба постави съперникът им на колене, то всичко свърши малко по-късно, когато сред историческия списък с голмайсторите, името си записа и Килиан Мбапе. Талантът бе намерен с отлично подаване от Ернандес и без да бъде особено затруднен от хърватски бранител, от около 20 метра шутира в незащитения ъгъл на Субашич.Отпуснати заради комфортната си преднина, французите благородно върнаха своя опонент в играта, точно след 70 минути на "Лужники". Огромна грешка направи капитанът на "петлите" - Юго Лорис, който изненадващо за персоната му опита да финтира Марио Манджукич, проваляйки се с гръм и трясък. От това се възползва нападателят на Хърватия, който този път отбеляза в правилната врата и запази надеждите на цяла една нация.
    До края обаче силите на симпатичните хървати не стигнаха за нов знаменит обрат и това значеше само едно - втора световна титла за Франция!
     
    След края на срещата "петлите" бяха наградени от руския президен Владимир Путин.Юго Лорис вдигна високо над главата си най-ценния футболен трофей и по този начин отприщи лудата веселба, която тази вечер ще бъде във всяко едно кътче на планетата, където има представител на "сините".
    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини