НАСА вероятно е имала доказателства за живот на Марс още преди 40 години

Ново проучване показва, че неотдавнашното откритие на органични молекули на повърхността на Марс оповестено от НАСА всъщност е направено преди повече от 40 години, но случайно са унищожени доказателствата.

„Древната органична материя“, открита на Червената планета, представлява възможно доказателство, че „планетата би могла да поддържа живот преди много години“, а също така и допълнително доказателство, свързано с въпроса за евентуален настоящ живот на Марс.

Документът е публикуван в New Scientist и подсказва, че сондите близнаци Viking на НАСА, може да са отговорни за откриването и за унищожаването на тези доказателства още преди десетки години. Това обяснява изненадата, че мисията на Викинг не е успяла да предостави доказателства за наличието на органична материя на Марс.

Водещият автор на изследването, Крис МакКей, е учен в изследователския център Ames на космическата агенция. Той предполага, че при тестването на почвата на повърхността на Марс, приземяващите се „Викинги“ са я нагрели, за да освободят изпарения, които биха могли да анализират допълнително. Маккей вярва, че когато са направили това, апаратите случайно са запалили горима сол, наречена перхлорат.

Маккей твърди в статията, че са открили доказателства за наличието на хлорбензол в някои почвени проби, което е съединение, получаващо се само когато въглеродните молекули изгарят със запалима сол.

Мелиса Гузман, учен в изследователския център LATMOS във Франция обаче заявява, че хлорбензолът, намиращ се в пробите, може да е дошъл от неща, които са донесени със сондата от Земята.

„Проектът на НАСА, Viking, намери място в историята, като стана първата мисия на САЩ, при която космически апарат успешно кацна на повърхността на Марс и изпрати на Земята образи от повърхността на Червената планета“, коментират от НАСА на уебсайта си.

Два идентични космически кораба, всеки от които се състои от две части, една кацаща и друга оставаща в орбита, са били изпратени към Марс. Всяка двойка е прелетяла заедно и е влязла в орбитата на Марс, а след това едната част се е отделила и се е спуснала на повърхността на планетата.

Viking 1 е направил последното си предаване към Земята през ноември 1982 г., а последните данни, получени от Viking 2, са били от април 1980 г.

Тази статия бе публикувана малко повече от месец, след като от НАСА обявиха, че роувърът Curiosity е открил доказателства, че на Марс някога е имало условия можещи да подкрепят евентуален „древен живот“.

Томас Цюрбюхен, администратор на НАСА за дирекция „Наука“, заявява, че тези открития трябва да се разглеждат като стимул „да продължим да търсим доказателства за живот на Марс“. НАСА все още не е в състояние да установи точния източник на откритите органични молекули от Curiosity.

Джейн Ейгенброд от космическия център „Годаррд“ на НАСА заявява, че тези открития „вещаят добри перспективи“ в опитите да установим факти от историята и образуването на Червената планета.

Източник: megavselena.com

Коментари в сайта

Последни новини