Джеф Безос вече е най-богатият в модерната история с над $150 милиарда

Най-богатият човек в света - Джеф Безос забогатява още повече след промоционалния ден (Prime Day) на неговата компания Amazon. 36-те часа на сериозни разпродажби ще увеличат печалбата на гиганта в електронната търговия, както и членската маса на услугата му. Но най-облагодетелстван ще е самият Безос, чието състояние нараства до над 150 млрд. долара, съобщава списание Time.

Подобно на много милиардери предприемачи, състоянието на Безос се основава главно на цената на акциите на компанията му, а ценните книжа на Amazon непрекъснато се покачват.

Цената продължи да расте и през тази седмица, достигайки 1822 долара при затварянето в понеделник. За сравнение акциите се търгуваха около 1000 долара през октомври миналата година.

Според списание Forbes, което проследява нетното състояние на милиардерите в реално време, повишението на акциите на Amazon увеличава нетното богатство на Джеф Безос с над 1 млрд. долара.

Така 54-годишният Безос се превърна в най-богатия човек в модерната история. Той вече е с над 55 млрд. долара по-богат от втория най-заможен човек в света - Бил Гейтс. Състоянието на Безос е по-голямо от това на всеки друг, дори приравнено според нивата на инфлация.

Състоянието от 100 млрд. долара, което Гейтс достигна за кратко през 1999 г. в разгара на бума на dot-com, се равнява на около 149 млрд. долара в днешни цени, съобщава Bloomberg.

Нетното богатство на Безос нарасна с 52 млрд. долара през тази година, което е повече от цялото състояние на най-богатия човек в Азия - основателят на Alibaba Group Джак Ма.

Личното състояние на Безос вече почти се равнява на 151.5-те млрд. долара, притежавани от семейство Уолтън (собствениците на гиганта Walmart), най-богатата династия в света.

"Това е толкова зашеметяваща цифра, че е трудно да се изравни, дори в перспектива", заяви пред Bloomberg Майкъл Коул, изпълнителен директор на Cresset Family Office.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини