Лекуваха 9-ма с инсулт по новия метод, в жегите ударите зачестяват

    9-ма души, получили исхемичен мозъчен инсулт, са лекувани по новия метод венозна тромболиза, съобщи за Haskovo.net началникът на Неврологично отделение към МБАЛ-Хасково д-р Анна Стоянова. Лечението с поставяне на инжекцията беше въведено в хасковската болница през декември миналата година. При шестима от пациентите лечението е успешно и те са си тръгнали на крака, обясни д-р Стоянова. Двама от получилите исхемичен инсулт не са се повлияли достатъчно от венозната тромболиза. Има и един смъртен случай на възрастен мъж на около 80 години. Той обаче е бил с втори инсулт и е имал редица съпътстващи тежки заболявания. Той е лекуван в болницата, но починал известно време след изписването му.

    Медиците обаче апелират, че е добре пациентът с инсулт да постъпи в болница в рамките на 4 часа от първите симптоми. В противен случай прилагането на лечението с венозна тромболиза не е препоръчително.

    От хасковската болница отчетоха лечението с новия метод като обнадеждаващо в сравнение с успеваемостта в Европа.

    От началото на годината в отделението са приети общо 435 пациенти с инсулти. В момента в Нервно има 18 души, като 8 от тях са с исхемичен мозъчен инсулт, има 7 със световъртеж след претърпени хипертонични кризи. Множество хора още чакаха за преглед. 

    Сред лежащо болните е пациент на 44 години, за който това е втори инсулт. Хасковлията получил първия преди около 3 години. Според медиците Живко получил инсултите заради нелекувана хипертония и диабет. Освен това след втория инсулт той прекарал около 3 дни вкъщи и едва тогава потърсил лекарска помощ. Днес той обаче беше в сравнително стабилно състония.

    Сред покосените тази година имало и по-млади пациенти – жена на 39 години, която прекарала тежко заболяването.

    Със затопляне на времето от отделението отчитат леко увеличение на пациентите със съдови инциденти.

    В тази връзка медиците съветват хората да вземат мерки. „Препоръчително е да се избягва излизането навън в часовете между 11 и 17 часа, когато е най-горещо, да се употребяват повече течности – около 2 литра на ден, да се избягва употребата на спиртни напитки, по-малко сол, да се ходи с подходящо облекло – памучни леки дрехи в светли тонове“, съветва д-р Стоянова. Заболяването се повлиява от високите температури, промяната на сезоните, а температурните разлики са предизвикателство дори и за младите и здрави хора. Рисковете са още по-големи за възрастните и хората с увреждания, особено със сърдечно-съдови.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пе
      Петя
      0 0
      22:38, 10 дек 2023
      Това са убийци, не са лекари
      д-р стоянова, годпод ще те съди!
    • 2
      Di
      Dilqna
      0 0
      23:45, 17 дек 2023
      Стоянова😡😡😡
      е убийца, но господ ще се погрижи за греховете й
    Последни новини