Откриха странен обект около Юпитер, един от 12-те новоотрити спътника

Група учени от американския институт Карнеги откри 12 нови спътници на Юпитер. Така броят на луните на газовия гигант става 79. Един от обектите, който е получил името Валетудо (древноримска богиня на здравето и хигиената) се движи по странна нестабилна орбита. За това учените съобщават в Phys.org.

Изследователите всъчщност търсели отдалечен масивен обект, които се предполага, че се намира отвъд орбитата на Плутон - планетата Х, хипотетичната девета планета. Юпитер със своите спътници се оказал в полезрението на инструментите им, и така се стигнало до откриването на досега неизвестните луни на планетата гигант.

Астрономите отрили 12 нови спътници на Юпитер, сред които неголям обект с диаметър около километър. Девет от луните са в група и най-вероятно са били част от по-голямо небесно тяло.  Друга група от два спътника, по-близо до газовия гигант, обикаля около него в посоката на въртене на планетата.

Последната новоткрита луна, която е най-малкият известен спътник на Юпитер, също се движи по посока неговото въртене, но орбитата ѝ е доста странна за учените. Тя пресича орбитите на ретроградните обекти. Много е вероятно Валетуда да се сблъска с някой от тях.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини