Книга вади на показ истината за гибелта на легендарния Братан Шукеров, разбулва дълго пазена тайна

Наскоро излязлата книга „Д-р Братан Шукеров-народният зъболекар” извади на показ истината за трагичната гибел на легендарния родопчанин и партизански командир д-р Братан Шукеров. Идеалистът Братан Шукеров се оказва неудобен за партийните си другари в навечерието на навлизането на Съветската армия и свалянето на царския режим. Подобно на големият патриот Станке Димитров и той е постигнат от гибел, инсценирана като нещастен случай. На 3 септември 1944 г.е ранен в гръб от партизанина Кирил Василев, инцидент  представен като нещастен случай в резултат на похлъзване. Според доц.Христо Гиневски именно Кирил Василев генерира интриги, благодарение на които след това прави шеметна кариера. Редакторът на книгата Зоя Начева поставя въпросът, защо след като е откаран в Устовската болница, на Братан Шукеров не е оказана адекватна медицинска помощ и т.нар.бойни другари буквално го изоставят на волята на съдбата.

  Съставителите отбелязват: Идеята на този документален сборник е да се възкреси споменът за д-р Братан Шукеров и да се покажат неизвестни досега документи за неговата забулена в тайни и загадки гибел”.Те подчертават, че има все още много заинтересовани фактори,които желаят истината да не бъде разкрита.

  Народната любов е въплатена в песни за командира на партизанска дружина „Кольо Шишманов”.Близките му искат възмездие.

Книгата се издава по инициатива на патриотичната организация „Дружба Родина” и Общобългарската фондация „ТАНГРА ТанНакРа”.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини