Ловци: Отказваме ранния отстрел на глигани, неетично и опасно е

     „Ако сега избием всички питомни и диви прасета, ще процъфти бизнесът с вносно и контрабандно месо от Европа. Затова нашите управници искат да има чума. Освен това в следващите 20-30 години дивеч няма да има.”

    Смущаващата прогноза направи хасковският дългогодишен ловец Димитър Щилянов по повод ранното разрешаване на отстрела на глигани във връзка с превенцията разпространение на Африканска чума по свинете. Заболяването е регистрирано в съседна Румъния, на около 50 километра от границата. Заради близостта българските власти взеха спешни мерки за предотвратяване на разпространението. Една от тях е именно разрешаване и стимулиране на ловците за отстрел на глигани. Така ловуването ще бъде разрешено близо 3 месеца по-рано и обикновено е възможно в началото на октомври всяка година.

    Масово обаче авджиите са на мнение, че и без това дивечът е малко, а и са мнителни към информацията за Африканска чума още повече, че заболяването по дивите прасета не е регистрирано от 60-та година, когато имало в сахарска Африка. Заради това авджиите изразиха несъгласието си с мярката и отказват да излязат да ловуват, каквато е позицията на Щилянов.

    Той смята още, че сега времето не е подходящо за лов. „Животните са в период на размножаване, има движение на много хора по полето и в гората, зашумената листна маса не позволява видимост, може някой да пострада“, опасява се той. Освен това той допълни, че ловците няма как да контролират ловните кучета и ще нападат малките сърнета и зайци, ще унищожат гнезда на птици. Това пък само по себе си се води за бракониерство, защото този дивеч е забранен за отстрел в момента. „Сиреч, ако сега ловуваме, в следващите 20-30 години няма да имаме дивеч“, смята още хасковлията, който е председател на дружинката в хасковското село Николово, където членуват 78 души. Освен това преди време е организирал курсове за кандидат-ловци.

    На сходно мнение е и неговият колега от Димитровград – Панчо Панев. Според него трябва да се ловува през октомври, когато листата на дърветата са опадали и има видимост при отстрел, а и прасенцатата ще са пораснали. Той беше категоричен, че сега няма да излезе да ловува. „Има ловна етика, която трябва да се спазва, животните са малки. Не може да обясниш на кучето кои животни да гони, ще вземе да хваща и малки прасенца”, заяви Панев.

    Колегата му Щилянов смята още, че при разрешаване на ловуването сега ловните сдружения и държавата могат да си увеличат бюджета с около 8 млн. лева от груповите разрешителни за лов, ако излязат всички 130 000 ловци в страната. Според сметките му, ако всички от дружинката му в Николово излязат на лов, ще трябва да плащат по близо 200 лева на ден. За трите дни – през уикенда и срядата сумата набъбва на около 600 лева. 

    Други пък съзряха бизнес-интереси в изтребването на глиганите, което в бъдеще ловците ще бъдат принудени да ловуват срещу заплащане в ловните стопанства.

    В България има около 130 000 ловци, а в хасковското ловно-рибарско сдружение /ЛРС/ са около 1700, които са разпределени в 35 ловни сдружения.

    Председателят на ЛРС в Хасково Желязко Живаков обясни, че все още заповедта за разрешаване на ловуването не е влязла в сила, тъй като още не е  обнародвана. Очаква се това да се случи през следващата седмица. Той заяви още, че текат приготовления - обособяват се площадки за първична преработка на отстреляните диви свине и се изграждат съоръжения за отпадни животински продукти. Обучени са и поне по двама представители на всяка дружинка, а идната седмица отново ще има обучение. Живаков обаче допълни, че е предвидено да се плаща по лев на ден за индивидуално ловуване.

    От Националното-ловно сдружение обявиха и стимул – 30 лева за отстреляно диво прасе с цел мотивиране на българските ловци за намаляване на числеността им.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Ив
      Иван
      23 -34
      08:53, 22 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Го
        горски
        12 -5
        16:05, 22 юли 2018
        Иване ясно ти си прасето от село Стамболийски С тойотката .
      • Go
        gost
        1 0
        17:20, 25 юли 2018
        И ловец сам, и рибар сам!!!
    • 2
      Ня
      Някой
      28 -30
      08:53, 22 юли 2018
      Щилянов ти от кога стана ловец, освен да се напивате на Кърджалийско шосе друго не ставаш .
      • Ян
        Янков
        10 -10
        11:08, 23 юли 2018
        Ти,драги си анонимник , всъщност си Никой. Когато пишеш за Някой ,първо се поинтересувай за поне минимална информация.
        Димитър Щилянов е ловец от поне тридесет години. Има и знания, и опит , и може да даде компетентно мнение по въпроса.
        А ти, драги ми Никой, си просто НИКОЙ.
      • Щи
        Щиляпов
        0 -1
        08:09, 26 юли 2018
        На Баба ти п..........,,
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      27 -19
      09:41, 22 юли 2018
      Те мутрите по-охранени от бедните диви прасенца.
      ...
    • 4
      Он
      Онзи
      27 -3
      13:26, 22 юли 2018
      Прави са ловците, че не искат да ядът чумави прасета. С тази заповед не знам дали ще се намали броя на прасетата, но определено ще се намали броя на ловците, щото при едно разфасоване и ядене на прасе няма начин да не се зарази някой. Както се казва с един куршум (заповед) два заека - и прасетата и ловците. Умни са ни управниците!
      • 00
        001
        4 -2
        20:05, 22 юли 2018
        Бай Онзи и да има чума както уж има по овцете не е опасна за хората!!!!!!!
    • 5
      As
      asdasd
      26 -3
      13:36, 22 юли 2018
      И излязоха ловците на лов.... По какво? То прасета няма, а ние ще намаляваме популация. Не ви ли е ясно, че става въпрос за пари?
      Площадки, фризери, бележки за групов лов... Кокто преди време щяхме да забраняваме отстрела на пъдпъдъци. То ги няма, какво да забраняваш.
      Всичко е отново прах в очите на хората, както всяко нещо в държавата. Докато не се научим да отстояваме интересите си, така всички управляващи ще правят с раята каквото си решат.
      А прасетата е най-добре само чрез подборен лов да се отсрелват. Останалото е идиотщина - хайки, кучета; групов лов, хри който покрай сухото гори и мокрото. И както лова намалява в повечето райони, така след време ще останат спомени...
    • 6
      Ге
      Георги
      28 -1
      14:27, 22 юли 2018
      В последните години дружинките се пукат по шевовете от наплив на желаещи да ловуват и убиват е как да има и какво да има. По кротко бе другари ловци не се вживявайте толкова а помислете на кого и кой, колко си помогнал и живот си дал преди да натиснеш спусъка .
      Защото както и ние имаме семейства така и те !
    • 7
      Ба
      бай иван
      34 -8
      14:40, 22 юли 2018
      сетили сте се кого да питате. най големия бракониер и измамник . стига сте давали поле за изява на такива талибани.
    • 8
      Па
      папа
      24 -12
      15:26, 22 юли 2018
      Анета Кутелова, точно този " дългогодишен хасковски ловец" председател на дружинка, който даже организирал ловни курсове , ли намери или си запълвате страницата с драскане и интервюта с хора със съмнителна репутация и авторитет
    • 9
      Ед
      Едо
      15 -4
      16:25, 22 юли 2018
      Явно, първо с ловците , който са добре въоръжени, а и умствено будни, ще преминем към швейцарска демокрация. Веднага ще ги последват полицаите, които впрочем са най-духовно зрялата част от българския християнски етнос.
      • Ха
        Хасковлия
        14 -1
        18:35, 22 юли 2018
        Грешиш! Вече полицията е пълна с лица с арабски имена, без наствка - "ов" или "ва". Много от тях са на ръководни постове. Същото е и в армията, но там са предимно мангусти на редови позиции.
    • 10
      Го
      Горски дух
      6 0
      19:03, 22 юли 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 11
      Ед
      Един
      8 -2
      00:45, 23 юли 2018
      130.000 бр. Ловджии.... срещу 240 папагали заразени със чума....Кой ще издаде такава Наредба...На хората и писна от простотиите....По точно Ничии Мулти Интерес от опкражение на един, двама ......страдат милиони...Начало на нов преход е решение за бг.....Ако искате да съществува БЪЛГАРИЯ....
    • 12
      Ло
      Лов и риболов
      1 -1
      15:24, 3 авг 2018
      Баш този тюфлек ли намерихте да питате,че от него по голям бракониер няма в областта
    Последни новини