SpaceX стартира за втори път новата си ракета

 

По-малко от 9 минути след изстрелването, първата степен на ракетата се завърна на Земята на плаваща платформа на име "Space Of Do You Still Love You" на SpaceX, на няколкостотин мили от брега на Флорида в Атлантическия океан.

"Блок 5" е най-новата, най-мощната и с възможност за повече пъти използване версия на Falcon 9. Главният изпълнителен директор на SpaceX, Илън Мъск, заяви, че първите степени на "Блок 5" са ​​проектирани да летят поне 10 пъти само с преглед между кацането и излитането си и 100 пъти и дори повече с малко ремонт.

Такова широко повторно използване е ключът към усилията на Мъск да намали разходите за космическите полети, правейки колонизацията на Марс и други смели намерения за космически пътешествия икономически осъществими. Към днешна дата SpaceX успешно приземи повече от две дузини първи степени на Falcon 9 и е изстреля вече летели степени и повторно ги приземи повече от десет пъти.

Тази сутрин обаче това е първият старт за тази първа степен. Единственият друг предишен полет на "Блок 5" бе през май миналата година.

Сателитът, изстрелян тази сутрин, наречен Telstar 19V, се насочва към геостационарна орбита, на около 35 800 километра над Земята. 

Напоследък SpaceX има натоварена програма.

Следващият старт на Блок 5 е насрочен за 25 юли, а след това - на 2 август. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини