Наблюдаваха директно доказателство на общата теория за относителността на Айнщайн

Международен екип учени, които наблюдават звезда в Млечния път, за първи път потвърди прогнозите на Айнщайн за това, което се случва с движението на звезда, преминаваща близо до свръхмасивна черна дупка.

100-годишната обща теория за относителността на Айнщайн прогнозира, че светлината от звездите ще бъде разтеглена до по-големи дължини на вълните от екстремното гравитационно поле на черна дупка и звездата ще изглежда по-червена - ефект, известен като гравитационно червено отместване.

"За първи път можехме да проверим директно общата теория на Айнщайн в близост до свръх масивна черна дупка", каза пред журналисти Франк Айзенхауер, старши астроном в Института Макс Планк за извънземна физика.

"По времето на Айнщайн той не можеше да мисли или да мечтае за това, което показваме днес", обяснява той. Екип от учени в Европейската южна обсерватория започва наблюдение на централната зона на Млечния път и движението на звездите близо до свръхмасивната черна дупка преди 26 години.

Черната дупка е на 26 000 светлинни години от Земята и има маса 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Учените избират звездата S2, която изминава пълна орбитата за 16 години и ще се завърне близо до черната дупка през 2018 г.

За 20 години апаратурата им се е подобрила, така че през май 2018 г. те успяват да вземат изключително точни измервания съвместно с учени от цял свят. Орбиталната скорост на звездата се е увеличила до повече от 25 млн. км/ч при приближаването ѝ до черна дупка.

"Дължината на вълната на звездата се разтягаше, докато се опитваше да избяга от гравитационното притегляне на черна дупка, променяйки се от син в червен спектър", коментира Одел Страуб от Парижката обсерватория.

Учените сега се надяват да наблюдават и други теории за физиката на черните дупки, допълва тя.

"Това е първата стъпка от дългия път, по който екипът върви от много години и който се надяваме да продължим през следващите години", коментира Рейнхард Гензел, ръководител на международния екип.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини