13 °C

Откриха клетки с нова форма в живите тъкани

Нова форма на клетки, наречена "скутоид", осигурява гъвкавостта на епителните тъкани при образуването на органи. В бъдеще резултатите от работата ще бъдат полезни при създаването на изкуствени органи за трансплантация.

Изучавайки характеристиките на плътно прилягащите клетки на епителната тъкан на ембрионите, международен екип учени откри досега неизвестна геометрична структура, наречена "скутоид" ("scutoid").

Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Епителът покрива повърхността на органите и вътрешните кухини на тялото, клетките му плътно прилепват една към друга - между тях има много малко междуклетъчно вещество. Това качество е от основно значение за развитието на ембриона - плътната тъкан може лесно да се огъва без повреди, докато органите се развиват и растат. Авторите на по-ранните изследвания смятаха, че епителните клетки са под формата на призма, "бутилка" или пресечена пирамида.

 

Авторите на новата работа моделират най-ефективните методи за плътно опаковане на клетките. За тази цел използват диаграмата на Вороной - метод за разделяне на равнината, при който една и съща точка е най-близо до всички точки, принадлежащи към дадена клетка.

При моделирането на клетките, диаграмите играят ролята на апикалната ("външната") повърхност на епителните клетки. Тогава "семената" на диаграмата - точките, около които се изграждат клетките, - се проектират върху другата страна на епитела - тази част на клетката, приляга към базалната мембрана, която отделя епитела от съединителната тъкан.

Моделът показа, че не само "призми" и "бутилки" трябва да присъстват в плътната тъкан, но и клетки с по-сложна форма. Едно от тези тела има шест стени, а друго - пет, тъй като на задната повърхност се разполага допълнителна триъгълна стена. Структурата е наречена "скутоид" в чест на щита за насекомите (лат. scutellum) - триъгълна хитинова пластина, която се вижда на гърба на бръмбари и дървеници.

Интересно е, че наблюденията на клетките в рибки зебра и плодовите мушици потвърждават, че те всъщност са имат форма на скутоид и изследователите смятат, че това е вярно и за хората.

Авторите на изследването се надяват, че откритието им може да помогне на биомедицинските изследвания - как се развиват органите и какво се случва в организма, когато това развитие се обърка. "В средносрочен план ние ще се опитаме да приложим това знание към създаването на изкуствени тъкани и органи в лаборатория", отбелязват изследователите.


Източник: nauka.offnewsКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини