Китай изпита първия си хиперзвуков летателен апарат – достигна 7 344 км/ч (видео)

Китайските власти съобщиха, че успешно са разработили и изпитали хиперзвуков летателен апарат, информират местни медии.

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии обяви, че първият изпитателен полет на Xingkong-2 (Starry Sky 2) е проведен през миналата седмица на изпитателен полигон в Северозападната част на Китай.

China Daily отбелязва, че тестът е "огромен успех".

В съобщението на корпорацията се казва, че летателният апарат е развил скорост над 5,5 маха за повече от 400 секунди, достигайки 6 маха - 7 344 км/ч. Xingkong-2 е проектиран е за три години.

Апаратът може да носи ядрени бойни глави и да преодолее всяка съществуваща в момента система за противовъздушна отбрана, благодарение на своята скорост и непредсказуемата траектория, пише Global Times като се позовава на китайски военни експерти. По време на теста на 3 август той е останал във въздуха 10 минути, като е извършил различни маневри, включително в автономен режим. Издигнал се е на височина 30 км и се е приьемил на предварително указаната локация.

САЩ изпитваха експериментален летателен апарат от 2010 до 2013 г., който беше проектиран да достигне 6 маха.

Определян като най-бързия самолет в историята, американският експериментален хиперзвуков безпилотен апарат HTV-2 достигна скорост от 20 маха или 24 480 км/ч по време на полет през април 2010 г.

Най-бързият самолет с пилот на въоръжение е руски МиГ-25, който достига максимална скорост от 3 470 км/ч. Пътнически самолет Boeing 747-400ER развива скорост от 933 км/ч.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини