14 °C

Не е звезда, а самотна планета - 12 пъти по-голяма от Юпитер

С помощта на радиотелескоп е била открита планета, над 12 пъти по-голяма от Юпитер, която се движи в самота в космоса на около 20 светлинни години от Земята.

Тайнственото космическо тяло не е свързано с нито една звезда и е първият обект от този вид, открит с помощта на радиотелескоп.

Както масата, така и огромната сила на магнитното поле са предизвикателство към науката и това, което учените знаят за разнообразието от астрономически обекти  в дълбокия космос.

"Този обект е точно на границата между планета и кафяво джудже или "неуспяла звезда" и ни дава някои изненади, които потенциално могат да ни помогнат да разберем магнитните процеси както на звездите, така и на планетите", каза д-р Мелоди Као, астроном в университета в Аризона.

Кафявите джуджета са трудни за категоризиране - те са твърде огромни, за да се считат за планети и не са достатъчно големи, за да бъдат считани за звезди.

Открита през 2016 г. с телескопа Very Large Array (VLA) в Ню Мексико, новообозначанета планета първоначално е смятана за кафяво джудже. 

Границата, която често се използва за разграничаване на масивна газова планета от кафяво джудже, е "границата на изгаряне на деутерий" - масата, под която спъра термоядреният синтез на деутерий в ядрото на обектите.

Това ограничение е около 13 пъти масата на Юпитер, а в случая с изследваното кафяво джужде масата е 12,7 . Когато установява това, д-р Као извършва измервания на магнитното поле на този далечен обект - първите такива измервания за планетарен масивен обект извън нашата слънчева система.

Новоопределената планета SIMP J01365663 + 0933473 има аура подобно на северните сияния, ккакто и някои кафяви джуджета, въпреки липсата на слънчев ветър, които традиционно ги предизвиква.

Анализът на изследователския екип показва, че магнитното поле на планетата е невероятно силно, около 200 пъти по-силно от това на Юпитер.

Много неща все още не са известни за тези астрономически тела. Първото такова е открито едва през 1995 г.  и учените сега се опитват да разберат повече за магнитните полета и радиочестотите на пет кафяви джуджета.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.


Източник: БГНЕСКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини