Мозъкът на момче работи нормално след като премахнаха 1/3 от едното му полукълбо

За да се облекчи тежка форма на епилепсия, от мозъка на момче е отстранена голяма част.

След три години мозъкът му отново функционира нормално, показвайки колко адаптивни могат да бъдат мозъците ни, съобщава NewScientist.

Случаят е описан в списание Cell Reports.

Момчето започнало да получава припадъци на четиригодишна възраст. Никакви лечения не биха могли да спрат епилепсията му, така че хирурзите като крайна мярка премахват една трета от дясното полукълбо на мозъка му точно преди седмия му рожден ден. С тази хирургична операция, наречена "лобектомия", се отстранява целия тилен лоб, който извършва зрителната обработка, и по-голямата част от неговия темпорален лоб, който обработва визуалната и слуховата информация.

Изследователите проследяват как мозъкът на момчето се възстановява след загубата на един от зрителните му центрове - обикновено имаме два, по един във всяко от мозъчните полукълба. Един от ключовите въпроси е какво ще се случи с визуалните способности на момчето от "по-висш порядък", като например способността да разпознава лица и предмети - работа основно на дясното полукълбо.

Екипът изследва мозъка и поведението на момчето в продължение на три години след операцията му,  за да види кои части от мозъка му се възстановяват. Най-забележителното, което откриват е, че неговите интелект, визуално възприятие и умения за разпознаване на лица и предмети са нормални за неговата възраст.

Пренареден мозък

Единственото нещо, което момчето не може да прави, е да види цялото зрително поле.

"Той по същество е сляп за информацията от лявата страна на света. Всяко нещо отляво на носа му не се предава на мозъка му, защото тилният лоб в дясното му полукълбо липсва и не може да получи тази информация", обяснява Марлейн Берман (Marlene Behrmann) от Университета Карнеги Мелън, Пенсилвания. Изглежда, че хората се нуждаят от две полукълба, за да имат пълно зрително поле от 180 градуса, отбелязва тя.

Способността на момчето да "вижда" с дясната страна на мозъка си не се възстановява, но екипът установи, че лявото му полукълбо се реорганизира, за да поеме задачи на висок порядък като разпознаване на лица и предмети. Това полукълбо обикновено е по-ангажирано в задачи като разпознаване на думи, като например да разбираме, че кръглият зелен обект, който виждаме, е ябълка.

"Видяхме някакво раздвижване в лявото полукълбо в областите, които се занимават с разпознаване на думи и лица, които се установиха в нова организация", разказва Берман.

Тези способности са успели да се възстановят, може би защото все още се развиват, след извършването на лобектомия на момчето, коментира Берман. При други хора, загубили един от своите зрителни центрове, може и да не се получи толкова добре, предупреждава тя.

Момчето казва, че иска да стане невролог, когато израсне.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    ПИТАГОР
    0 0
    14:03, 7 авг 2018
    Тази информация изобщо не е любопитна. България има многогодишен опит в тази сфера при нас когато се констатира че на човек му липсва не 1/3 а 100% от мозъка му веднага му се намира работа в мвр или армията.
Последни новини