14 °C

Изследователи от Йейл: Дори 10-минутна медитация подобрява резултатите на тестовете

Студентите в колежа, които са изслушали 10-минутен запис за медитация, решавали прости когнитивни задачи по-бързо и по-точно от връстниците си, които слушали "контролен" запис, съобщават изследователи от Университета Йейл и колежа Суортмор.

Тяното изследване, публикувано във "Frontiers of Neuroscience", показва, че дори хора, които никога не са медитирали, могат да имат подобрение дори от кратка медитация.

"Ние знаем от известно време, че хората, които практикуват медитация в продължение на няколко седмици или месеци, се представят по-добре на когнитивните тестове, но сега знаем, че не е нужно да прекарвате седмици в практикуване, за да има подобрение", казва Хейди Кобър, асоцииран професор по психиатрия и психология и водещ автор на изследването.

Изследователският екип, ръководен от нея, разделя колежаните на две групи. Едната група слуша 10-минутен запис за медитация преди да проведе когнитивни тестове, а втората група слуша запис за секвоите.

И двете групи получават прости задачи, предназначени за измерване на когнитивните способности. Тези, които слушали записа за медитация, се представили значително по-добре - в две проучвания.

Имало обаче едно изключение. Доброволците, при които била измерена най-висока степен невротизъм - "Притеснявам се непрекъснато" - не са имали полза от слушането на 10-минутния запис за медитиция.

"Не знаем дали по-дългите сесии медитация или провеждането на няколко сесии биха подобрили когнитивните им резултати и възнамеряваме  да тестваме това в бъдещи проучвания", казва Кобър.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини